CRNA HRONIKA

I dalje nepoznat identitet ubica Joze Kafadara

Tri i po mjeseca od likvidacije u selu Šušanj

A. Ka. - A. Dž.

8.9.2014

Iako je prošlo skoro tri i po mjeseca od ubistva Joze Kafadara (69), suvlasnika firme "Ovnak" iz Viteza, koji je 27. maja likvidiran na porodičnom imanju u selju Šušanj, na granici općina Zenica i Travnik, njegove ubice još nisu uhapšene.

Molbe za život

Ovu informaciju je za "Avaz" jučer potvrdila Aldina Ahmić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK).

- Za sada nije poznat identitet osoba koje su izvršile krivično djelo ubistvo - dodala je Ahmić.

Tako je demantirala informacije pojedinih medija da su uhapšene dvije osobe koje su ubile Kafadara i da im je određen pritvor.

Podsjećamo, nepoznati ubica ili više njih izrešetali su Kafadara s više hitaca iz vatrenog oružja u trenutku dok je jahao konja. Prema izjavama komšija, prije pucnjave čule su se Jozine molbe za život upućene ubici "nemoj, molim te". Niko od komšija kritičnog dana nije čuo niti vidio nešto neobično.

S druge strane, motiv ubistva je i dalje nejasan budući da je Kafadar bio omiljen među mještanima te da su firme koje je vodio sa sinovima poslovale bez problema. Osim toga, Kafadar je bio poznat kao dobročinitelj i čovjek koji je spreman pomoći ljudima bez obzira na njihovu nacionalnost.

Njegovo ubistvo unijelo je nemir u nacionalno mješovito područje srednje Bosne.

Zajednički timovi

U toku dosadašnje istrage, koju vode zajednički timovi Federalne uprave policije i MUP-a ZDK-a, saslušano je nekoliko osoba. Među njima, kako je već pisao "Avaz", bili su otac i sin, ali su, nakon poligrafskog testiranja, pušteni na slobodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.