CRNA HRONIKA

Željko Cvijetić na pet Interpolovih potjernica

Ko je vođa kriminalaca uhapšenih u akciji “Kavala”

E. D. A.

11.9.2014

U akciji “Kavala”, koju su, prema nalogu Tužilaštva BiH, zajednički provele Federalna uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, prije tri dana razbijena je organizirana grupa kriminalaca, koja se sumnjiči za krađu i šverc skupocjenih vozila, radnih mašina, šverc ljudima, drogom i cigaretama.

Izbjegao zatvor

Među uhapšenima je i Tuzlak Željko Cvijetić, neprikosnoveni vođa ove grupe, koji je, prema tvrdnjama izvora bliskih policiji, više od 10 godina držao konce u svojim rukama. Cvijetić je, saznajemo, svih ovih godina živio u Tuzli, odakle je komandovao radom svojih “zaposlenika”, koji su, najčešće u Njemačkoj i Austriji, krali skupocjene radne mašine i putnička vozila te ih, uz falsificiranu dokumentaciju, dovozili u BiH, gdje su ih prodavali kao legalno uvezenu robu.

fakxcvijetic

Zahtjev državnog tužilaštva Austrije

- I lokalna policija, i Državna agencija za istrage i zaštitu, i Tužilaštvo znali su čime se bavi Željko Cvijetić. Poznato je da je za njim od 2001. do danas raspisano najmanje pet Interpolovih potjernica i da ga niko zbog toga nije ni hapsio ni privodio. Švercovao je ljude, drogu, cigarete, ali niko ništa. Pa 2003. uhvaćen je sa 7.750 šteka cigareta u Hrvatskoj zbog čega je osuđen na četiri godine zatvora, ali u zatvor nikad nije otišao – tvrdi “Avazov” izvor, koji je, zbog težine samog slučaja, molio da ostane anoniman.

Naš izvor navodi da je državno tužilaštvo Austrije još 2011. tražilo od Tužilaštva BiH da preuzme slučaj Željka Cvijetića, ali da se to do prije tri dana nije dogodilo. Kaže da je jedan broj Cvijetićevih saradnika već uhapšen u Austriji i Njemačkoj i da su tamo na izdržavanju višegodišnje zatvorske kazne.

Kriminalno kolo

- Cvijetićeva grupa djelovala je kao dobro organizirana firma. Uglavnom, njegovi potčinjeni odlazili bi u Evropu, gdje bi otvarali građevinske firme i ubrzo od tamošnjih lokalnih firmi unajmljivali skupocjene radne mašine. Odmah bi te mašine prijavljivali kao ukradene, a oni bi ih u međuvremenu, na osnovu falsificirane dokumentacije, dovozili u BiH i tu ih prodavali lokalnim građevinskim firmama ili privatnim licima. Tako su radili i sa skupocjenim vozilima. Samo u jednoj Interpolovoj potjernici Cvijetić se sumnjiči za krađu od više od 400.000 eura vrijednih mašina i putničkih vozila – navodi naš sagovornik, pokazujući obimnu dokumentaciju koju posjeduje o višegodišnjem djelovanju Željka Cvijetića.

Koga je sve Cvijetić uvukao u svoje kriminalno kolo, još se ne zna, ali naš izvor navodi da je ovaj Tuzlak imao saradnike i pomagače u mnogim državnim službama, za koje očekuje da će vrlo brzo biti otkriveni i poslati pred sud.

Bankovni izvodi

Naš izvor posjeduje i bankovne izvode, gdje se vidi kako je i kada Cvijetić svojim kriminalcima na terenu slao novac kako za njihove privatne potrebe, tako i za finansiranje otvaranja firmi po Njemačkoj i Austriji.

- Nijedna radna mašina, kao ni putničko vozilo, skupocjeni muzički instrumenti i druge robe koje je grupa Željka Cvijetića krala po Evropi, nisu mogli prijeći granicu BiH a da nije bilo direktne zasluge domaćih carinika - tvrdi naš sagovornik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.