CRNA HRONIKA

Dva sata izvlačili tijelo trebinjskog vatrogasca

Stravična saobraćajna nesreća u Salakovcu

M. SAJKIĆ - P. MUCOVIĆ

11.9.2014

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći jučer oko šest sati na magistralnom putu M-17 u mjestu Salakovac sjeverno od Mostara život je izgubio Zdravko Paranos (61) iz Trebinja, starješina Vatrogasne jedinice Lastva.

Rezali auto

Paranos je upravljao vozilom Jetta te je, krećući se iz smjera Mostara prema Banjoj Luci, gdje se zaputio, zbog neutvrđenih razloga prešao na suprotnu stranu ceste i zabio se u nadolazeći dostavni kombi firme “Akova”, za čijim je volanom bio 33-godišnji Adis Zerdo iz Visokog.

Vatrogasci su jučer dva sata rezali olupinu kako bi izvukli Paranosovo tijelo iz smrskanog vozila. Zerdo je kolima Hitne pomoći prevezen u RMC “Dr. Safet Mujić”, gdje je, kako nam je rečeno, konstatirano da je zadobio otvoreni prijelom natkoljenice. U poslijepodnevnim satima prevezen je u Kantonalnu bolnicu Zenica.

zdravko-paranos

Paranos: Išao na sastanak

Paranos je jučer, kako saznajemo, krenuo na sastanak Vatrogasnog saveza Republike Srpske, čiji je bio član Upravnog odbora. Vijest da je njihov vatrogasni starješina poginuo u sudaru kod Mostara, jučer je šokirala njegove brojne kolege.

- Odlazak našeg starješine nenadoknadiv je gubitak. Jednostavno, ne možemo da vjerujemo. Bio je naš vođa, profesionalac kakav se rijetko gdje viđa, neustrašivi borac sa svim stihijama. I kada bi nam ponestalo snage, kada bi nas uhvatili trenuci malodušnosti, Zdravko je bio tu da nas podigne. Za njega poraz u borbi sa stihijom nije bio opcija. Iz svakog duela izlazili smo jači i uvijek pobjednici. Teško je pomiriti se s tim da se Zdravko nikada više neće vratiti u svoju jedinicu, među svoje najmilije - izjavio je jučer novinarima Lazar Vučković, zamjenik zapovjednika Vatrogasne jedinice Lastva Ušće i Paranosov najbliži saradnik.
     
Nosilac priznanja

Kako je kazao Nenad Šarenac iz Civilne zaštite Trebinje, Paranos je postao heroj vatrogastva na području Trebinja. Veličinu Zdravkovog djela prepoznalo je i Ministarstvo sigurnosti BiH, koje mu je u martu ove godine, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite, dodijelilo priznanje za zalaganje u spašavanju ljudi i materijalnih dobara.

Paranos je iza sebe ostavio suprugu, troje djece te unučad, a njegovi sinovi Velezar i Dragan također su već prekaljeni vatrogasci.

Učestvovao u svim akcijama

vlado-ristic

Ristić: Bio je profesionalac

Komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Vladimir Ristić kaže da je sa Zdravkom imao veoma dobru saradnju te da je bio profesionalac u svakom smislu.

- Uvijek je bio spreman da pritekne u pomoć, kako našoj Vatrogasnoj jedinici, tako i drugim jedinicama iz okruženja, pa i šire. Učestvovao je u svim akcijama, bio je među prvima i kada je u maju ove godine trebalo priskočiti u pomoć stanovništvu poplavljenih područja – istaknuo je Ristić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.