Netrpeljivost porodica nastavljena preko natpisa na spomen-pločama

PRIJEDOR Četiri godine otkako je Stojan Miletić bombom raznio djevojku i sebe

M. ZGONJANIN

Na mjestu tragedije, na samom ulazu u Aerodromsko Naselje u Prijedoru, gdje su u decembru 2010. godine ugašeni životi Dragane Gajić (18) i njenog devet godina starijeg momka Stojana Miletića (28), koji je bombom ubio nju i sebe, postavljene su nedavno, jedna do druge, dvije spomen-ploče sa različitim sadržajem.

Svijetle i opominju

Ove ploče izazivaju interesiranje mještana, ali i prolaznika kojima “u oko ne upadaju” samo pravopisne greške i miješanje ekavice i ijekavice već i sadržaj natpisa koji odražava međusobnu netrpeljivost dvije nesretne porodice.

Tako Draganina porodica, uz pitanje „Zašto te dušman uništi kao kap rose, najsjajnija zvijezdo među zvijezdama”, konstatira: “Ovdje je počinjena nasilna smrt.“ S druge strane, Stojanovi su napisali: “Brate i sine, tragično si pao zbog zabranjene ljubavi od njenog oca, s Draganom život si davo.“

O spomen-pločama u Aerodromskom Naselju, u kojem je Dragana inače živjela kod tetke Ljiljane Lavrnić, niko ne želi javno govoriti. Na spominjanje Draganinog i Stojanovog imena većina odmahuje rukom, a rijetki kažu da im ploče “izazivaju jezu u kostima“, pogotovo u kasnim večernjim satima kada prolaze pored njih, “jer nekako svijetle u mraku i opominju“.

stojan-i-dragana-2

Tijela nastradalih na istom mjestu u februaru 2010. godine

U javnost nije htjela ni Draganina tetka Ljiljana Lavrnić. Kaže, bolesna je i slomljena od tuge i ne želi se vraćati u bolnu prošlost. Još manje joj je do osvete porodica koje je tragedija zauvijek razdvojila.

Bilo i prijetnji

Ljiljana nije željela pričati ni o tome je li Draganinoj porodici zasmetalo to što je odmah uz njenu i spomen-ploča onoga koji je ubio samo dan prije njenog 18. rođendana.

Ipak, nezvanično saznajemo da se ni Miletićima ni Gajićima nije dopalo to kako ih je suprotna strana okarakterizirala. Bilo je, kako nam je ispričala bliska poznanica ove dvije porodice, i  telefonskih prozivki, pa čak i prijetnji.

- Sad se drže podalje jedni od drugih. Djevojka je sahranjena na groblju u Sitnici, a mladić kilometar dalje na Stražilovu. Ne znam jesu li isti dan otišli pod zemlju. No, uglavnom, Stojanovi misle da je Draganin otac kriv, a njeni ne mogu da se pomire s tim što nisu uspjeli na vrijeme da je razdvoje od momka za kojeg su smatrali da nije bio za nju - kaže poznanica, koja zbog straha od porodica nije željela da se njeno ime spominje u javnosti.

U Sitnici kod Ključa, gdje su odrasli, njihove kuće bile su, kao i dvije spomen-ploče, vrlo blizu jedna druge.

 

Tragedija na parkingu

 

Podsjećamo, tragedija se dogodila 23. februara 2010. godine. Stojan Miletić je na parkingu, prema potvrdi iz Okružnog tužilaštva Banja Luka, aktivirao bombu kašikaru kojom je ubio djevojku i sebe. Miletić je izvršio ubistvo i samoubistvo, čime je, po Tužilaštvu, bio zaključen slučaj koji je šokirao sve one koji su poznavali ovo dvoje mladih ljudi, mirnu i skromnu Draganu, koja je bila odlična učenica i djevojka za primjer, i Stojana, koji je odrastao bez oca i živio sam s majkom.

NA VRH

Podijeli članak na