CRNA HRONIKA

Serijski lopovi slobodno šetaju sarajevskim ulicama

I pored napora policije da stane ukraj povratnicima u krađama

Dž. BULBUL

15.9.2014

Višestruki povratnici u kriminalnim aktivnostima, naročito krađama, otežavaju rad policiji u Kantonu Sarajevo. Poražavajuća činjenica je da većina njih, nakon podnesenog izvještaja nadležnom tužilaštvu, bude puštena da se brani sa slobode.

Kako pojašnjava Irfan Nefić, portparol sarajevske policije, broj registriranih krivičnih djela protiv imovine čini 72,6 posto od ukupnog kriminaliteta u Kantonu Sarajevo.

Otežavaju rad

- U prvoj polovini ove godine ukupno je počinjeno 2.199 krivičnih djela protiv imovine, prijavljeno je 598 osoba, od kojih su 442 ili 73,9 posto povratnici. Najbrojnija djela iz ove oblasti čine teške krađe, kojih je zabilježeno 1.254, potom krađe, i to 376 slučajeva, razbojništva, kojih je evidentirano 298, oštećenje tuđe stvari 97, prevara 65, teška krađa u pokušaju 33, utaja 19 te prikrivanje 18 - navodi Nefić.

On naglašava da u MUP-u KS prilikom predavanja uhapšene osobe Tužilaštvu u izvještaju koji dostavljaju navode da je u pitanju povratnik.

Da im zaista stvaraju probleme u poslu, ne poriče ni Nefić, ali s druge strane ističe da policija nije jedina karika u lancu.

ukradene-stvari-ks

Pronađene stvari koje su ukrali Murtović i Turčalo

- Sve prijavljene osobe su dva puta ili više počinile krivično djelo. Mi tu ne možemo mnogo učiniti. Mi obavimo naš dio posla svaki put, a proces resocijalizacije, koji je od krucijalne važnosti, uključuje mnoge druge ustanove i institucije, kao što su Ministarstvo pravde, Ministarstvo socijalne politike... Znači, tu nije bitna samo uloga policije, jer mi činimo sve što je u našoj moći. Međutim, nesporno je to da nam te osobe koje čine krivična djela pa se veoma brzo vrate na ulicu i nastave po starom otežavaju rad - naglašava naš sagovornik.

Zbog postojećih zakonskih rješenja kradljivci se u pritvoru najduže zadrže do mjesec i vrlo brzo se nađu na slobodi, a i njihove zatvorske kazne ne premašuju pet godina, zbog čega se za relativno kraći rok vraćaju svom “poslu”.

Činjenicu da krađe prednjače u oblasti krivičnih djela protiv imovine potvrđuju i brojni slučajevi zabilježeni u prvih šest mjeseci ove godine na području Sarajeva. Na meti serijskih lopova najčešće su bili vozila, stambeni objekti, poslovni prostori i prodavnice, pri čemu su kradeni vozila, novac, nakit, tehnička roba, prehrambeni proizvodi, cigarete te građevinski materijal.

Otimanje vozila

Među povratnicima u činjenju krivičnih djela su i braća Veldin (23) i Vedad (25) Podrug, koje su policajci u ulici Hivzi Bjelavca na Ilidži u podzemnoj garaži u Opel Omegi zatekli s Nihadom Pirijom (36) iz Čajniča te uhapsili zbog sumnje da su 2. februara ove godine napali P. I. (43) te mu pokušali ukrasti Mercedes, novac i mobitel. S obzirom na to da nisu mogli pokrenuti Mercedes, oni su sjeli u Opel i pobjegli u pravcu Lukavice.

Pripadnici Policijske uprave Novo Sarajevo 28. avgusta ove godine uhapsili su Asmira Murtovića (27) i Adnana Turčala (27), obojica iz Sarajeva, zbog sumnje da su u proteklom periodu na području općine Novo Sarajevo počinili više teških krađa. Policija je tada pretresla kuću u Novom Sarajevu koju koristi Murtović, kao i vozilo Renault Clio, koje on koristi. Pronađena je i oduzeta veća količina tehničke robe, alata i drugih predmeta koji potječu iz teških krađa.

Pripadnici sarajevske policije, nakon što su 28. maja ove godine blokirali saobraćajnicu u ulici Obala Kulina bana, uhapsili su Almira Memića (34), koji je ukrao Golf 2 u ulici Envera Šehovića. Vozač ukradenog Golfa, vidjevši da mu je put prepriječen, pokušao je vozilom skrenuti na trotoar, nakon čega se zaustavio. Policija ga je uhapsila, a legitimiranjem je utvrđeno da se radi o Memiću, koji je, inače, višestruki povratnik u vršenju teških krađa provaljivanjem u vozila, kao i teških krađa vozila.

Izrezali auto na dijelove

Veldin Podrug je policiji odranije poznat po krađama automobila. Hapšen je u decembru 2009. jer je s Muratom Đuderijom ukrao BMW, koji su izrezali u dijelove te prodali na jednom od autootpada.

Početkom 2010. Podrug i Đuderija privođeni su zbog sumnje da su u ulici Džemala Bijedića ukrali Golf A2. Braća Podrug su u novembru 2011. sumnjičeni da su u ulici Andreja Andrejevića zapalili Golf Denisa Konde, koji je policiji poznat kao jedan od rekordera u činjenju saobraćajnih prekršaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.