Policijac Miroslav Gluvajić optužen za primanje mita

Tužilaštvo Distrikta Brčko

S. Zahirović
16.09.2014 16:13

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv lokalnog policijskog službenika Miroslava Gluvajića (38) zbog osnovane sumnje da je u obavljanju dužnosti tražio i primio mito.

Prema navodima optužnice, Gluvajić je u tri navrata, nakon što je prilikom kontrole saobraćaja ustanovio neregularnosti vezane za registraciju vozila, od vlasnika tražio novac, a zauzvrat nije podnio zakonom propisanu prijavu. Interesantno je da se u sva tri slučaja radilo o kombi vozilima istog vlasnika od kojeg je Gluvajić ukupno uzeo 980 KM kako bi ga poštedio zakonskih sankcija. U svakom pojedinačnom slučaju, Gluvajić je od vlasnika naplatio 200 do 400 KM.

"Podizanjem optužnice protiv M.G. Tužilaštvo Brčko distrikta BiH nastavlja procesuirati krivična djela korupcije u institucijama Distrikta izvevši  prethodno pred sud veći broj javnih zvaničnika i visoko pozicioniranih službenika u organima uprave i drugim javnim  službama Brčko distrikta BiH", navodi se u saopćenju brčanskog Tužilaštva.
 
Odlučujući u fazi prethodnog saslušanja Osnovni sud Distrikta potvrdio je optužni akt Tužilaštva  u cjelosti potvđujući osnovanu sumnju da je optuženi počinio krivično djelo za koje se tereti. 

Za navedeno krivično djelo  protiv službene i druge odgovorne dužnosti Gluvajiću prijeti kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

NA VRH