CRNA HRONIKA

Policijac Miroslav Gluvajić optužen za primanje mita

Tužilaštvo Distrikta Brčko

S. Zahirović

16.9.2014

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv lokalnog policijskog službenika Miroslava Gluvajića (38) zbog osnovane sumnje da je u obavljanju dužnosti tražio i primio mito.

Prema navodima optužnice, Gluvajić je u tri navrata, nakon što je prilikom kontrole saobraćaja ustanovio neregularnosti vezane za registraciju vozila, od vlasnika tražio novac, a zauzvrat nije podnio zakonom propisanu prijavu. Interesantno je da se u sva tri slučaja radilo o kombi vozilima istog vlasnika od kojeg je Gluvajić ukupno uzeo 980 KM kako bi ga poštedio zakonskih sankcija. U svakom pojedinačnom slučaju, Gluvajić je od vlasnika naplatio 200 do 400 KM.

"Podizanjem optužnice protiv M.G. Tužilaštvo Brčko distrikta BiH nastavlja procesuirati krivična djela korupcije u institucijama Distrikta izvevši  prethodno pred sud veći broj javnih zvaničnika i visoko pozicioniranih službenika u organima uprave i drugim javnim  službama Brčko distrikta BiH", navodi se u saopćenju brčanskog Tužilaštva.
 
Odlučujući u fazi prethodnog saslušanja Osnovni sud Distrikta potvrdio je optužni akt Tužilaštva  u cjelosti potvđujući osnovanu sumnju da je optuženi počinio krivično djelo za koje se tereti. 

Za navedeno krivično djelo  protiv službene i druge odgovorne dužnosti Gluvajiću prijeti kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.