CRNA HRONIKA

Advokati tužioca Čamparu optužili da ucjenjuje svjedoke

Osuđeni Sead Robović unakrsno ispitan u Sudu BiH

A. ALJIMI

18.9.2014

Seada Robovića, koji je s Tužilaštvom BiH potpisao sporazum o priznanju krivice, jučer su u Sudu BiH unakrsno ispitali advokati optuženih, čime je završeno njegovo svjedočenje u predmetu "Lutka".

Oprečne izjave

Podsjećamo da je Robović osuđen na pet godina zatvora, a tokom jučerašnjeg ispitivanja advokati su ocijenili da su njegove izjave u vezi sa pojedinim akterima krivičnih djela, bile oprečne. Također, advokati su opet iznijeli brojne primjedbe na rad postupajućeg tužioca Dubravka Čampare, za koga smatraju da krije te falsificira dokaze.

Inače, neprofesionalni tužilac Čampara ima ključnu ulogu u montaži procesa i istraga protiv političkih protivnika klana njegovog šefa Bakira Izetbegovića. U montažama tužilac Čampara koristi kompromitiranu svjedokinju Šejlu Turković, suprugu Zijada Turkovića, koja je bila u vezi s Čamparinim bratom Aljošom.  

dubravko-campara3333

Čampara: Sakrio iskaze

Tatjana Savić, braniteljica optuženog Davora Eleza, zahtijevala je da svjedok napusti sudnicu da bi odbrane raspravljale s Tužilaštvom o njegovim ranijim iskazima pa je svjedok izveden van. Savić je to učinila, jer kao i drugi branioci, smatra da im Čampara ne želi dati iskaze koje je Robović ranije dao zato što mu ne odgovaraju.

- Tražili smo od Tužilaštva, SIPA-e i Suda BiH da nam se pismeno izjasne o tome koliko je puta Robovićev dolazak registriran u te institucije. Tužilaštvo nas je izvijestilo da ne raspolaže informacijom koliko je puta Robović pristupio u njihovu zgradu. Iz ovoga slijedi da je tamo više puta dovođen – pojasnila je Savić.

Ona je dalje kazala da je Tužilaštvo dužno sačiniti službenu zabilješku pri svakom kontaktu sa svjedokom.

- U posljednja tri mjeseca ovaj svjedok dolazio je više puta u Tužilaštvo. Želimo da nam dostave zabilješke o svakom kontaktu s njim. Sam svjedok je kazao da se mnogih stvari ne sjeća, a sada se odjednom sjeća. Tužilaštvo mu je, očito, dobro osvježilo pamćenje – kazala je Savić.

S ovim konstatacijama složila se Vasvija Vidović, braniteljica prvooptuženog Bojana Cvijana.

- Tužilaštvo vrši utjecaj te nadograđuje iskaze. Poziva svjedoke da svjedoče u drugim predmetima i tako ih ucjenjuje. Dobila sam jedno uvredljivo pismo od Tužilaštva, u kojem kažu da tražim iskaze koji ne postoje. Ovakvo ponašanje tužioca ovaj postupak ne vodi nigdje. Hoćemo sve zabilješke i audiosnimke razgovora s Robovićem. Neka Tužilaštvo kaže da je Robović bio kod njih, a da nisu sačinili zabilješke, a onda ćemo mi znati šta ćemo s tim tužiocem – kazala je Vidović.

Odbrana je željela da se unakrsno ispitivanje Robovića odgodi dok ne dobiju njegove ranije iskaze, ali Sudsko vijeće nije udovoljilo tom zahtjevu.

Advokat Nermina Tahirovića Vlado Adamović kazao je da je Robović benificirani svjedok te da se želi izvući iz ovog predmeta tako što će ispričati ono što Tužilaštvo želi.

Pogrešno upisivanje

Vidović je pitala Robovića kada je upoznao Cvijana, a on je kazao tek 2010. godine. On je, također, kazao da ni u jednom događaju koji se spominje u optužnici, nije vidio Cvijana. Vidović je ponovo kazala da se falsificiraju transkripti audiosnimaka.    

- Recimo, spomije se Oba Cigan, a oni stave Cvijan - pojasnila je Vidović.

Muhidin Kapo, branilac optuženog Muhameda Ramića, također se osvrnuo na Robovićevo svjedočenje, tvrdeći da sada u 70 posto stvari tereti njegovog klijenta, što ranije nije bio slučaj. Kapo je tražio od svjedoka da mu potvrdi da Ramić prilikom priprema vozila nije znao kakva će se krivična djela njima činiti, na šta je Robović kazao da je bio samo poslušnik kao i on.  

Dok je braniteljica Savić unakrsno ispitivala Robovića, Čampara je prigovorio, kazavši: “Žena nam pročita pola istrage ovdje.”

Na ove Čamparine riječi reagirala je Vidović.

- Molim Sud da nas zaštiti od ove nekulture. Mi ovdje nismo žene, već advokati. Tužilaštvo uvijek uskače sa svojim nebuloznim teorijama kada im nešto ne ide u prilog – kazala je Vidović.

Braniteljica Tatjana Savić pitala je Robovića da li je vratio novac koji je dobio iz pljački, a radi se o 110.000 maraka, na šta je kazao da će to upravni postupak riješiti.

- U presudi stoji da niste vratili novac. Za pet godina ste dobili 110.000 maraka. To je duplo veća cifra od petogodišnje plaće poštenog građanina – kazala je Savić.

Robović je na to kazao da je njegova stvar kako će novac vratiti.

Sljedeće ročište zakazano je za 24. septembar ove godine, kada će biti saslušan zaštićeni svjedok N1.

Nisam okrvavio ruke

Robović je tokom jučerašnjeg svjedočenja iskazao kajanje zbog djela u kojima je učestvovao.

- Nisam okrvavio ruke, nijednu majku nije zaboljela glava zbog mojih djela – kazao je Robović.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.