CRNA HRONIKA

Čavarkapi devet, a Ćodi šest godina i sedam mjeseci zatvora za ubistvo Sofije Vukadin

Okončano suđenje za ubistvo na Palama

Am. KOVAČ

18.9.2014

Sudsko vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu danas je izreklo prvostepene presude optuženima za ubistvo Sofije Vukadin (17), koje se dogodilo 24. marta 2013. godine u 2.30 sati u Zanatskom centru na Palama, te je Lazar Čavarkapa osuđen na devet godina zatvora za ubistvo, a Vladimir Ćodo na šest godina i šest mjeseci za pomaganje u krivičnom djelu ubistvo. Ćodi je za nedozvoljeno držanje oružja izrečeno pet mjeseci zatvora te mu je utvrđena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od šest godina i sedam mjeseci. Obojici osuđenih je pritvor produžen za još devet mjeseci, a prema presudi dužni su snositi i troškove sudskog postupka.

Porodica Sofije Vukadin upućena je na parnični postupak sa oštetnim zahtjevom, a Ćodi je oduzet i pištolj kojim je počinjeno ubistvo.

- Sud je utvrdio da su optuženi počinili krivično djelo kako je to opisano u optužnici. Sud smatra da će se ovakvom kaznom postići kako generalna tako i specijalna prevencija. Iako je Sud u obzir uzeo i olkašavajuće okolnosti i izrekao malo ispod zakona kazne smatramo da se drugačijom presudom ne bi postigla svrha kažnjavanja - kazala je sutkinja Zinaida Husić, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Delivoje Vukadin, djed ubijene Sofije kazao je da je razočaran presudom i da se vidi da je sud podlegao pritiscima.

- Bolje da su ih oslobodili. Sofijin otac ubijen je 2000. godine, a moj drugi sin godinu prije. Ubica Sofijinog oca je pobjegao iz zatvora Kula i nikad još nije uhapšen – rekao je Vukadin.

sofija-vukadin-2

Sofija Vukadin

Zoran Plavšić i Senad Dupovac, advokati osuđenih najavili su žalbe na presude.

Čavarkapa se optužnicom, koji je zatupao tužilac Rajko Čolović, teretio da je kobnog dana, nakon kraćeg verbalnog i fizičkog konflikta, pucao u glavu maloljetne Vukadin, nakon čega je ona preminula. Ćodo se teretio da je pomagao Čavarkapi u izvršavanju ovog krivičnog djela, te da je držao oružje za koje ne posjeduje oružni list.

Ćodo je u svojoj izjavi tokom istrage naveo da je te večeri izašao sa Čavarkapom, te da su malo popili. Ćodo je Čavarkapi prethodno rekao da u svom vozilu ima pištolj, te pretpostavlja da ga je Čavarkapa nosio sa sobom tokom njihovog izlaska.

Vidjevši da se pred roštiljnicom raspravljaju mladić i djevojka, Čavarkapa i Ćodo su prišli i počeli dobacivati. Navodno im je Sofija uzvratila psovkom, na što je Ćodo prišao i ošamario je. Tada je prišao i Čavarkapa, također je ošamario i upitao: "Hoćeš da te ubijem", na šta mu je ona odmah odgovorila "Ubij".

Čavarkapa je potegao Ćodin pištolj i bez razmišljanja joj pucao u glavu.

Kada je Sofijin bivši mladić upitao Čavarkapu zašto je ubio, Čavarkapa mu je na to, navodno, odgovorio: "Onako".

On i Ćodo su nakon toga otrčali do Golfa 2, koji je bio parkiran u blizini i počeli bježati. Međutim, uhapšeni su nakon kraće policijske potjere, na putu ka Podvitezu, gdje su vozilom sletjeli s puta. Pištolj iz kojeg je djevojka ubijena, nađen je odbačen iz automobila. U policiji je utvrđeno da su njih dvojica imali 0,71 i 0,8 promila alkohola u krvi, što i nije stepen pijanstva u kojem čovjek nije svjestan svojih postupaka.

Sofija Vukadin je kćerka Aleksandra Vukadina, koji je ubijen 7. januara 2000. u diskoteci Koran u Palama.

sofija-vukadin-grob

Mjesto gdje je sahranjena Sofija Vukadin

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.