CRNA HRONIKA

Vještakinja tvrdi da je Smajo uboden tri puta nožem

Suđenje Enisi Eminović, optuženoj za ubistvo supruga

Autor:Am. KOVAČ

24.9.2014


Svjedočenjem Zlate Mujkić te vještakinja Fatime Omerspahić i Amire Kekić jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu pred Sudskim vijećem, kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić, počelo obnovljeno suđenje Enisi Eminović (20), optuženoj za ubistvo nevjenčanog supruga Smaje Hadžimusića (25).

Krv iz rane

Suđenje je krenulo iznova jer je prošlo više od mjesec od posljednjeg ročišta te zbog izmjene jednog od sudija u Vijeću. Svjedokinja Mujkić je nevjenčana supruga Aldijana Daidžića, u čijem je stanu u sarajevskoj ulici Sutjeska, nakon verbalnog sukoba, optužena Eminović nožem usmrtila Hadžimusića, i to zarivši mu nož u srce.

- Aldijan i ja u tom periodu nismo bili u dobrim odnosima, tako da nisam često boravila u njegovom stanu. Tog 1. aprila došla sam s djecom oko pola deset u njegov stan. U stanu su već bili Enisa, Smajo, Aldijan i moja svekrva. U međuvremenu je moja svekrva izašla iz stana, a ja sam dijete odvela u vrtić. Vratila sam se i većinu vremena sam bila u kuhinji. Napravila sam im ručak. Nakon ručka sam bila u kuhinji, a Aldijan je došao za mnom da im ne smeta - kazala je Mujkić.

Prema njenim riječima, Enisa i Smajo su ostali u dnevnom boravku i raspravljali su o njihovom odnosu i djetetu.

- U jednom momentu čuli smo kako Smajo govori: "Aldo, ubode me!" Potrčali smo prema dnevnom boravku. S Enisom sam se susrela u hodniku. Smajo je sjedio na uglu i držao ruku u predjelu srca. Potom mu je počela teći krv iz rane i počeo je povraćati. Enisa se u međuvremenu vratila u dnevni boravak. Bila je vidno uznemirena i stavila je ruku na Smajinu ranu da zadrži krv. Ja sam nazvala Hitnu pomoć. No, Hitna je prije toga bila u našoj ulici kod drugih stanara i mislili su da ih oni opet zovu pa nisu htjeli doći - kazala je Mujkić.

Prema njenim riječima, Aldijan je tada uzeo Smaju u naručje i ponio ga prema autu da bi ga odvezao u bolnicu, a Enisa je krenula s njim.

Tri oštećenja

- Ja sam ostala u stanu. U međuvremenu je došla policija i pitala čime je uboden. Ja sam uzela nož iz sudopera i rekla da je, vjerovatno, tim nožem. Policajci su mi rekli da ga do dolaska tužiteljice vratim na mjesto odakle sam ga uzela. Taj nož nije bio tu jer sam suđe nakon ručka oprala. Uzet je iz seta noževa koji stoji na polici u kuhinji. Enisa je ulazila u kuhinju nekoliko puta dok sam ja tamo bila, a nisam vidjela da je Smajo ulazio - kazala je Mujkić.

Fatima Omerspahić, vještakinja MUP-a Kantona Sarajevo, kazala je da su joj na vještačenje dostavljene farmerke, jakna, majica kratkih rukava i majica bez rukava, koje su pripadale ubijenom, te nož dužine 22 centimetra, a čija je oštrica duga 11,5 centimetara.

- Na jakni smo pronašli jedno, a na majici kratkih i majici bez rukava našli smo po tri različita oštećenja, a koja se na te dvije majice preklapaju. Oštećenja se mogu dovesti u vezu s nožem koji je dostavljen na vještačenje. A tri oštećenja na majicama pokazuju da su bila tri uboda - kazala je Omerspahić.

Optužena Eminović je reagirala na iskaz vještakinje i kazala da se ne slaže da su bila tri uboda. Naredno ročište zakazano je za 8. oktobar ove godine.

Na odjeći optužene nije bilo krvi

Svjedokinja Amira Kekić vještačila je biološke tragove na odjeći ubijenog, optužene te nož.

- Na Hadžimusićevoj jakni nije bilo, dok na dvije majice, farmerkama i toki kaiša jeste bilo krvi. Pronađena je krv krvne grupe A. Hadžimusić je imao krvnu grupu A. Na dukserici, jakni, majici i farmerkama optužene nije pronađena krv, kao ni na nožu koji nam je dostavljen na vještačenje. Optužena ima nultu krvnu grupu - kazala je Kekić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.