CRNA HRONIKA

Saslušan zaštićeni svjedok koji strahuje za svoj život

Nastavljeno suđenje optuženima u predmetu “Lutka”

A. ALJIMI

25.9.2014

U Sudu BiH jučer je nastavljeno suđenje u predmetu „Lutka“, a svoj iskaz je iz druge prostorije te izmijenjenim glasom dao zaštićeni svjedok kojem je tokom istrage dodijeljen pseudonim L1.

Zaštitne mjere

Biljana Ćuković, predsjedavajuća Sudskog vijeća, prije svjedočenja zaštićenog svjedoka kazala je Dubravku Čampari, postupajućem tužiocu, da Sud nije zaprimio prijedlog Tužilaštva da se L1 određuju dodatne zaštitne mjere u smislu svjedočenja iz druge prostorije te izmjene glasa.

Čampara je na to kazao da je predložio zaštitne mjere te da nema potrebe da se javnost isključuje tokom svjedočenja zaštićenog svjedoka.

Inače, Čampara je tužilac koji je duboko kompromitiran vezama s Bakirom Izetbegovićem te SDA. Neprofesionalni tužilac Čampara ima ključnu ulogu u montaži procesa i istraga protiv političkih protivnika klana njegovog šefa Izetbegovića. U montažama tužilac Čampara koristi kompromitiranu svjedokinju Šejlu Turković, suprugu Zijada Turkovića, koja je bila u vezi s Čamparinim bratom Aljošom.

Vasvija Vidović, braniteljica prvooptuženog Cvijana, osim što je u više navrata prigovorila neprofesionalnom odnosu Čampare prema ovom predmetu, kazala je da ni odbrani nije dostavljen zahtjev za mjere zaštite te se upitala je li L1 obaviješten da odbrane raspolažu njegovim ličnim podacima. Vidović je, također, pojasnila da izmjena glasa može dovesti do nerazumljivosti u tonskom zapisniku te da nije ukazao na to da mu je prijećeno.

vlado-adamovic

Adamović: Protesti zbog proceduralnih propusta

- Ako treba, neka svjedoči iza paravana. Optuženi imaju pravo pratiti reakcije te govor tijela ovog svjedoka - kaže Vidović.

Braniteljica Vidović je konstatirala da je Benan Dorić (počinio samoubistvo, bio pripadnik grupe Darka Eleza) navodno prijetio ovom svjedoku te da to nisu činili ostali optuženi.

Sutkinja Ćuković je pozvala L1 da se izjasni o zaštitnim mjerama, a on je kazao da želi svjedočiti iz druge prostorije izmijenjenim glasom, na što je dodala da je otkrivanje bilo kakvih podataka o identitetu ovog svjedoka krivično djelo pa su ti podaci tajna.  

Vlado Adamović, branilac optuženog Nermina Tahirovića, pitao je svjedoka zašto je tražio mjere zaštite.

- Iz zdravstvenih razloga. Zbog doživljenog straha i stresa. Ko god je trebao biti likvidiran, likvidiran je - odgovorio je L1.

“Je li Vam poznato da mi znamo ko ste Vi“, upitao je svjedoka Adamović, a L1 je odgovorio da ne zna.
 
Gotovo svi branioci zatražili su da se isključi javnost, dok se Tužilaštvo tome protivilo.
Svjedok L1 je svjedočio na okolnosti koje je saznao od bliske osobe, a koje se tiču krivičnih djela koja su opisana u optužnici.

- Svjedok je pogrešno upućen i savjetovan, isključite javnost da nas se više riješi te da nastavi normalno živjeti - bio je kategoričan Adamović na početku svjedočenja.

Prisustvo novinara

Vidović je ocijenila da se u ovom slučaju radi o teškom ugrožavanju svjedoka.

Sutkinja Ćuković je nakon nekoliko obraćanja branilaca nanovo odlučila da se javnost neće isključivati.

Svjedok L1 je tokom svjedočenja pojasnio koji od optuženih su, prema njegovim neposrednim saznanjima, učestvovali u ubistvima Borisa Govedarice, Zorana Goluba Čarlame i Vladimira Mačara, kao i pokušajima ubistva Đorđa Ždrale i pljački pošiljke 2,2 miliona eura iz blindiranog vozila te razbojništvu u Pošti u Sarajevu. Svjedok je otkrio i koliko je ko od optuženih dobio novaca od plijena iz pljački te da su taj novac ulagali u kuće, stanove, vikendice i automobile. Također, pojasnio je da su počinioce ubistava optuženi koji su bili taksisti ilegalno prebacivali preko granice kod Bijeljine u BiH.

L1 je kao osobe koje su pratile žrtve likvidacija označio Edina Ahmetspahića, Seada Robovića te Muhameda Ramića zvanog Mahalac.    

- Eksploziv za likvidaciju Mačara nabavljen je u Goraždu, a bombu je napravila osoba s nadimkom Mali. Znam da su spominjali automatske puške i snajper kojim je trebao biti ubijen Ždrale. Čak su ga i u Turskoj našli pod lažnim imenom, ali je on to saznao i pobjegao. Benan Dorić je trebao ići tamo da ga likvidira - ispričao je L1.

Pogrešna prostorija

L1 je, također, naveo da su počinioci prilikom pljačke Pošte ušli u pogrešnu prostoriju te da su tada trebali ukrasti 16 miliona KM. Oni su tada ukrali 600.000 maraka, a u vrećama je bilo dosta pisama.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.