CRNA HRONIKA

Granična policija uhapsila tri osobe zbog krijumičarenja etiketa i ilegalnog ulaska u BiH

Uhapšeni državljani Egipta, Makedonije i Bugarske

(A. Sm.)

25.9.2014

Pripadnici Jedinice granične policije Višegrad 24. septembra 2014. godine na ulazu u BiH na MGP Vardište prilikom granične kontrole teretnog motornog vozila Mercedes, nacionalnih oznaka Turske, otkrili su 668 tekstilnih i 412 komada papirnih etiketa koje označavaju autorska prava određenih tekstilnih roba.

Vozilom je upravljao državljanin Bugarske, G. S. (1962.), kod kojeg su nađene etikete sa oznakama „Polo by Ralph Lauren“. Sa njim u vozilu kao suvozač nalazio se H. M. (1967.), državljanin Makedonije koji je izjavio da su etikete njegovo vlasništvo. O događaju je obavješten tužilac Tužilaštva BiH koji je naložio da se zbog osnovane sumnje u počinjeno krivično djelo iz čl. 243. stav 1. KZ BiH „nedozvoljeno korištenje autorskih prava“ predmet ustupi Upravi za indirektno oporezivanje na daljnje postupanje.

Pripadnici Jedinice granične policije Dobrljin 24. septembra 2014. godine u graničnom pojasu na području Bosanske Krupe spriječili su državljanina Egipta da ilegalno prijeđe državnu granicu prema Republici Hrvatskoj kako bi otputovao na krajnju destinaciju u Austriju.

Lice kod sebe nije posjedovalo identifikacione dokumente a pregledom njegovog ličnog prtljaga utvrđeno je da je boravio u Sarajevu. Daljim radom došlo se do saznanja da se radi o državljaninu Egipta E. H. I. M. i da ga je NN osoba, uz novčanu nadoknadu, prevezla iz Sarajeva do Novog Grada. Strani državljanin je lišen slobode. Nakon prekršajnog procesuiranja u Općinskom sudu Bosanska Krupa bit će predat Službi za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje. Zbog postojanja osnova sumnje da se radi o krijumčarenju lica o događaju je obavješteno Tužilaštvo BiH po čijem će se nalogu nastaviti raditi na ovom slučaju.

img-4384

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.