CRNA HRONIKA

SUD BIH Slučaj fatalne pripravnice: Krijumčarima cigareta odavala podatke iz istrage

Istražitelj svjedočio o prisluškivanju Željke Bukmir

A. ALJIMI

27.9.2014

U Sudu BiH jučer je saslušanjem dvojice svjedoka nastavljeno suđenje Željki Bukmir (32), koja se tereti da je 2011. godine, radeći kao pripravnica u Sudu BiH, zloupotrijebila položaj otkrivajući osumnjičenima za organizirani kriminal da im se prisluškuju telefoni.

Propala akcija

Svjedočio je Muamer Mašić, istražitelj FUP-a koji je preslušavao presretnute razgovore osumnjičenih u akciji kodnog naziva “Ota more”, a kojom se trebao suzbiti lanac krijumčarenja cigareta. Inače, Bukmir je spominjana i u kontekstu da su joj se udvarale pojedine sudije, kao i neki političari, od kojih je, navodno, dobivala poklone.

- Izdata nam je naredba za provođenje posebnih istražnih radnji. To se isprva odnosilo na osam osoba koje su se sumnjičile za krijumčarenje cigareta u Hrvatsku. Tokom 15. novembra 2011. ženska osoba telefonom je razgovarala s osumnjičenim Ivicom Tomićem. To nam se nije učinilo zanimljivim dok nije kazala da je uposlenica Suda BiH - kazao je Mašić.

U razgovoru je Bukmir kazala Tomiću da se u Sudu BiH zaposlila prije tri mjeseca.

- Nakon nekoliko dana ponovo ga je nazvala i insistirala na tome da se vide jer mu treba nešto kazati što se tiče njega lično. Nakon toga u istrazi se ništa posebno nije dešavalo. Pojedine mete su promijenile brojeve telefona. Nepoznata osoba nazvala je osumnjičenog Gorana Hercega te mu je rekla da ništa ne govori jer ga prisluškuju - pojasnio je Mašić.

Daljnjom istragom Mašić je 19. novembra 2011. godine, tokom praćenja razgovora osumnjičenih, ponovo čuo glas ženske osobe koja se želi vidjeti s Tomićem.

- S obzirom na razgovore od 19. novembra i 1. decembra, zatražili smo posebne istražne radnje za uposlenicu Suda, a ona je bila pod nadzorom od 7. decembra. Kontaktirala je i s drugim osobama koje su se interesirale za stanje predmeta u Sudu BiH. Ovaj predmet je nakon upozorenja bio gotov za ovih osam osumnjičenih. Zbog upozorenja ova istraga je bila “mrtva” - pojasnio je istražitelj Mašić.

Sadržaj SMS-ova

On je nadalje pojasnio da je Bukmir imala uvid i u druge predmete te da je zatraženo od Tužilaštva da se pretresu njen stan i vozilo.

 - Kod nje je pronađen mobitel. Priznala je da je kontaktirala osumnjičene - kazao je Mašić.

U sudnici su preslušani presretnuti telefonski razgovori, a prikazani su i SMS-ovi koje je Bukmir razmjenjivala. Mašić je na kraju kazao da nijedan dokaz nije prikupljen protiv osumnjičenih te da je Tužilaštvo obustavilo istragu.

Miljenko Ereš kontaktirao je sa Željkom putem SMS-ova. U jednom od njih Ereš pita Željku “Ima li šta u vezi nas kod Perića?”, a ona mu odgovara “Bit će pozitivno”.

U sljedećem SMS-u Ereš pita pripravnicu “Mogu li reći ostalim Ljubušacima?”, na šta je ona odgovorila: “Ja sam ga pitala jučer, rekao je da će biti pozitivno, strah me da ne sazna i ne naljuti se.”

U sljedećem SMS-u Željka se obraća Erešu te mu kaže: “Sad sam bila s njim na ručku, ne smije mi reći detalje, samo on i vijeće znaju.”

Ana Primorac, braniteljica optužene, nije imala pitanja za svjedoke.

Tužilac Dubravko Čampara na sljedećem ročištu koje je zakazano za 15. oktobar planirao je saslušati Miljenka Ereša i uložiti preostalu materijalnu dokumentaciju.     

Sastanak u Hrvatskoj

Svjedočio je i Mirko Kuprešljaković, zamjenik načelnika Sektora kriminalističke policije FUP-a. On je tokom 2011. godine bio načelnik za kriminalističko-obavještajne poslove.

- Kolege iz MUP-a Hrvatske pozvale su nas na sastanak u Split. Tada su nam prezentirali materijal u kojem se spominje grupa koja krijumčari cigarete. Materijal je predat Odjelu za organizirani kriminal. Oni su prikupljali dokaze i činjenice, a podnijeli su i zahtjev Sudu i Tužilaštvu za posebne istražne radnje - kazao je Kuprešljaković.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.