CRNA HRONIKA

Učenik polomio kosti lica svom kolegi

GRAČANICA Na času tjelesnog odgoja u sali DTV Partizan

H. ČALIĆ

28.9.2014

Ahmed Mehinbašić (18), učenik četvrtog razreda Mješovite srednje škole - smjer mašinski tehničar za kompjutersko projektovanje, teško je povrijeđen 24. septembra na času tjelesnog odgoja u sali DTV Partizan nakon što ga je fizički napao njegov školski kolega A. P. (17).

Udarac loptom

Faruk Begović, profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja, povrijeđenog je prevezao u Hitnu pomoć.

Nakon ukazane ljekarske pomoći, Mehinbašić je upućen u Univerzitetski klinički centar u Tuzli, gdje su mu ljekari konstatirali lom kosti ispod oka, te je uslijedila komplicirana operacija i ugradnja plastičnih pločica na licu.

osman-bukvic

Bukvić: Učenik A. P. isključen je iz škole

S druge strane, nasilnik A. P., koji ga je brutalno napao i pesnicom udario u predjelu lica, odlukom Nastavničkog vijeća, u petak je isključen iz škole, a policija radi na dokumentiranju ovog incidenta.

Kako saznajemo, učenici su u sali igrali odbojku. U jednom trenutku Mehinbašić je, navodno, slučajno loptom udario A. S., te je uslijedila svađa između njih dvojice. To je, najvjerovatnije, bio motiv da 17-godišnjak fizički nasrne na Mehinbašića.

Primjerno vladanje

Prema riječima Zihnije Mehinbašića, oca napadnutog učenika, njihov sin nije konfliktna osoba.

srednja

Mješovita srednja škola u Gračanici

- Odličan je učenik i ima primjerno vladanje. Šta je trebalo A. P. da ga tako jako udari i obori na parket, niko ne zna - ističe s ogorčenjem otac povrijeđenog maturanta.

Osman Bukvić, direktor Mješovite srednje škole, naglasio je kako je odmah nakon incidenta reagiralo Nastavničko vijeće.

- A. P. je isključen iz škole. Međutim, konačnu odluku, u slučaju žalbe, donijet će Školski odbor - kazao je Bukvić.

Nemogući uvjeti

Nastavno osoblje ove škole, roditelji učenika i građani apelirali su i prije incidenta na lokalnu i kantonalnu vlast da se konačno energičnije priđe rješavanju problema izvođenja nastave tjelesnog odgoja za oko tri hiljade gračaničkih srednjoškolaca. Naime, nastava fizičkog izvodi se u fiskulturnoj sali koja je malih dimenzija, a sagrađena je 1947. godine. Zna se desiti da nastavu fizičkog istovremeno obavlja i po šest odjeljenja pa nastavnici ne mogu imati kontrolu nad svim učenicima. Osim toga, strop sale prokišnjava i može se svakog trenutka srušiti na djecu, a zimi nekad ne radi grijanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.