Prijetili mi bombom, tukli me šakama, tjerali da prosim

Štićenik u strahu napustio Zavod na Humu u Sarajevu

Am. KOVAČ
01.10.2014 21:12

Nakon što je u julu ove godine u Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine “Hum” u Sarajevu nožem uboden zaštitar N. K., a zbog pokušaja ubistva uhapšen A. E. (17), prema izjavi 16-godišnjeg Nemanje O., štićenika Zavoda, nasilje u ovoj instituciji ne jenjava.

Stalne prijetnje

- U Zavod već danima nisam otišao. Ne mogu više da trpim nasilje i bojim se za svoj život. Posljednji put sam napadnut u subotu ujutro i dobio sam “šljivu” ispod oka. A to nije prvi put da me napadnu. Stalno mi prijete, otimaju mi džeparac. Obraćao sam se rukovodstvu Zavoda. Obećavaju da će nešto uraditi, ali ništa ne poduzimaju. Ne znam šta više da radim - kazao je na početku razgovora 16-godišnjak koji pohađa jednu srednju školu u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, u Zavod je došao prije godinu i sedam mjeseci, a od subote se nalazi kod školskog druga.

- U Zavodu sam po preporuci Socijalne službe u Brčkom jer sam pravio neke probleme u školi. Došao sam 26. februara prošle godine. U Zavodu ima dio u kojem su, kako mi to kažemo, “socijalni”, jer smo došli po preporuci Socijalnog, i “sudski” dio, gdje su smješteni počinioci krivičnih djela. Već nakon dva mjeseca mog boravka prišla su mi dvojica "sudskih", i to N. S. i I. B., i naredili mi da idem prositi jer im trebaju tri marke za cigarete - ispričao je ovaj 16-godišnjak.

No, on je odbio da prosi za njih.

- Tog dana kada sam ih odbio, otišao sam do grada. Kada sam se vraćao, ušli su i oni na stanici u naselju Pofalići u autobus koji vozi prema Humu. Kada sam izašao, i oni su, i odveli su me u jednu napuštenu kuću. Tamo su me tako brutalno pretukli da sam bio sav modar. U julu prošle godine štićenici I. B. i I. N. su mi prijetili smrću ako im ne dadnem džeparac. Naime, mi ponedjeljkom i petkom dobijemo po osam maraka. Rekli su: "Stavit ćemo ti bombu u š... ako nam ne dadneš novac" i pokazali su mi bombu. Ja sam čitav slučaj prijavio policiji koja je pretresla Zavod i našla bombu - kazao je ovaj 16-godišnjak.

Želi mir

Posljednji put, odnosno u subotu, napao ga je štićenik I. N., koji ga je ranije maltretirao s I. B.

samir-suljagic

Suljagić: Angažirali smo i zaštitarsku agenciju

- U subotu ujutro ušao je u moju sobu i probudio me. Tjerao me da jedem neke orahe. Nisam znao u šta ih je uvaljao ranije, da li u neku drogu ili nešto drugo, pa nisam htio da ih jedem. Rekao mi je: "Jedi!" Rekao sam da neću. On mi je opet rekao: "Jedi", na šta sam ja opet odgovorio da neću, a onda me je on počeo udarati šakama i napravio mi je ovu šljivu - kaže Nemanja pokazujući modricu ispod oka.

Prema njegovim riječima, želi da se ova priča objavi u medijima jer se nada da će neko nešto, napokon, poduzeti.

- Bio bih najsretniji kada bih prešao u Dječiji dom na Bjelavama. Barem bih imao mir, da se posvetim školi i da ne strahujem svaki dan za svoj život - kazao je na kraju razgovora ovaj 16-godišnjak.

Kontaktirali smo i Zavod za vaspitanje muške djece i omladine “Hum”.

- Vi znate kojom se djelatnošću bavi ovaj zavod i djeca koja tu borave podložna su određenim radnjama i imaju asocijalna ponašanja, iako ovdje imaju uvjete bolje nego što imaju djeca u 50 posto porodica u našoj državi. Ovdje je bilo raznih dešavanja ranije i naša ustanova je dovođena u vezu s raznim negativnim kontekstima. Mi se trudimo da to uredimo maksimalno i spriječimo incidente koliko je to moguće - kazao je Samir Suljagić, šef Službe za tretman u ovom zavodu.

On je naglasio da uposlenici na svaki način pokušavaju zaštititi djecu koja se tu nalaze od negativnih utjecaja.

- Angažirali smo čak i zaštitarsku agenciju. Pokušavamo spriječiti unošenje nedozvoljenih predmeta, narkotika i drugih sredstava i u tome smo uspjeli. Dio Zavoda u kojem se nalaze djeca koja su tu prema odluci socijalnih službi odvojen je od dijela u kojem se nalaze djeca po sudskoj naredbi.

Zajednički ulaz

Imaju samo zajednički ulaz. Ali ova ustanova je otvorenog tipa. Nema rešetaka ni ćelija, ali ovi tipovi ustanove nisu ni predviđeni da imaju. Nama nije ni u cilju da segreriramo tu djecu, nego je cilj socijalizacija i integracija te djece - pojasnio je Suljagić, dodajući da se ta djeca, osim u Zavodu, susreću u gradu i u školi.

Kada postoje ozbiljniji problemi, kaže Suljagić, uposlenici Zavoda angažiraju i problem rješavaju uz pomoć nadležnih policijskih agencija koje provode istragu.

- No, ne reagiramo na neke stvari koje su primjerene njihovom uzrastu, tipa da se štićenici poguraju. Ali fizičkog zlostavljanja u Zavodu, sigurno, nema - kazao je na kraju Suljagić.

Slučaj ranjavanja zaštitara

- Protiv A. E. (17), koji se tereti za pokušaj ubistva zaštitara N. K. (29), u toku je pretres na Općinskom sudu. No, postupajuća tužiteljica nije podigla klasičnu optužnicu, nego je predložila da mu se izrekne kazna maloljetničkog zatvora - kazao je Alem Hamzić, portparol Tužilaštva KS.

Do incidenta u kojem je uboden zaštitar došlo u julu ove godine nakon tuče u kojoj su učestvovala trojica štićenika, a zaštitar je pokušao spriječiti sukob između njih pa je napadnut. A. E. ga je ubo u predjelu trbuha, zadavši mu tešku i po život opasnu povredu. Kasnije je utvrđeno da je istim tim nožem ranije počinjeno još jedno krivično djelo. Pripadnici MUP-a KS su, nakon povređivanja zaštitara, pretresli prostorije Zavoda te su u posjedu štićenika pronašli pištolj, veći broj noževa, šrafcigera i drugih opasnih predmeta.

NA VRH