CRNA HRONIKA

Izmrcvarena od batina, Akjuna gledala kako Omera sijeku nožem

Dvoje nemoćnih staraca u Srijemcima preživjelo pakao

A. BAJRAMOVIĆ

4.10.2014

Trojica maskiranih razbojnika u utorak u večernjim satima odnijela su oko 28.000 maraka i zlatni nakit nakon što su prethodno tukli i mučili dvoje nemoćnih staraca. Pola sata za Ajkunu Mršo (73) i njenog nevjenčanog supruga Omera Muminovića (69) izgledali su kao vječnost jer kažu da su svakog trenutka gledali smrti u oči.

Upali u kuću

Duboku starost Ajkuna i Omer odlučili su provesti zajedno i u njenoj kući, u šumi između Ilovače i Šemihove, žive već godinu. Umorni od posla koji su obavljali tokom dana, ranije su zaspali. Kada su razbojnici provalili ulazna vrata, nisu čuli.

ajkuna-mrso

Modrice na licu Ajkune

- Skočio sam iz sna i čuo povike: „Otvorite, policija!“ Dok sam ustao, otvoriše ona druga vrata, koja nisu ni bila zaključana i, k'o da su se tu rodili, nađoše šalter i upališe svjetlo - kaže Muminović.

Razbojnici maskirani fantomkama i u bijelim rukavicama tražili su novac i zlato, a kako bi ga dobili, nemoćnim starcima priredili su trenutke strave i užasa.

- Psovali su nam majku, a onda nas počeli tući. Branio sam se rukama koliko sam mogao. Jedan tuče Ajkunu, drugi mene, dok treći po kući traži. Onda su nas svezali, krvnički, selotejp trakom i kablovima od televizora. Što ih više moliš, sve više udaraju, a najviše po glavi - priča Omer.

omera-sjekli

Omer pokazuje ranu na vratu

U posuđu koji je Ajkuna tu noć oprala razbojnici su primijetili noževe, a jedan od provalnika Omera je počeo sjeći po vratu. Starica je na kraju otkrila gdje krije novac i zlato. Odnijeli su, kaže, oko 28.000 KM i nakit koji je imala. Novac je podigla s banke, a stekla ga je godinama štedeći te od prodaje stoke koju je imala.

Prijetnje ubistvom

Ajkuna se kriminalcima klela da nema više, ali oni su ih nastavili tući sumnjajući da to nije sve. Na kraju, uz prijetnje da se ne smiju pomjeriti inače će se vratiti i zaklati ih, nakon što su im oduzeli i mobitel da ne bi mogli obavijestiti policiju, trojica razbojnika izašla su iz kuće ostavivši ih izmrcvarene, svezanih ruku i nogu, na podu kuće.

- Puzala sam da bih došla do noža i presjekla traku, a onda smo preko šume i livada, izbjegavajući glavni put, otišli do komšija koji su pozvali policiju - kaže Ajkuna.

Sele se u drugo mjesto

Omera i Ajkunu sreli smo na šumskom putu ka selu Šemihova. Krenuli su tražiti pomoć komšija, jer ne žele više živjeti u Srijemcima. Preselit će se u drugo selo, živjeti u centru, među dobrim komšijama, u nadi da će tu biti sigurni. Komšije su zamolili da ih za plaćanje usluge prijevoza stvari sačekaju do penzije, jer su izgubili sve što su imali. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.