CRNA HRONIKA

Braća Hasić i Zehrudin Šahinović proglašeni krivima za proizvodnju i prodaju droge

Sud Bosne i Hercegovine

Fena

8.10.2014

Nakon održanog javnog pretresa, vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine izreklo je 6. oktobra presudu kojom su optuženi Naser Hasić i Nedžad Hasić proglašeni krivim da su počinili produženo krivično djelo - neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Optuženi Zehrudin Šahinović proglašen je krivim da je počinio krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga

S tim u vezi, Sud je osudio Nasera Hasića na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i četiri mjeseca, Nedžada Hasića na tri godine i Zehrudina Šahinovića na jednogodišnju kaznu zatvora. Optuženima će se u izrečenu kaznu uračunati vrijeme provedeno u pritvoru, saopćeno je iz Suda BiH.

Od optuženih je oduzeta opojna droga "speed" u količini od 4.680,59 grama, te opojna droga ''marihuana'' u količini od 0,1999 grama.

Sud je obavezao optužene Nasera Hasića i Nedžada Hasića na plaćanje novčanog iznosa od 4.000 KM, i to svaki optuženi iznos od po 2.000 KM, na ime protivpravne imovinske koristi stečene izvršenjem krivičnog djela.

Na osnovu člana 78. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovina, Sud je oduzeo predmete korištene u počinjenju krivičnog djela. Na osnovu člana 188. stav 1. u vezi sa članom 186. stav 2. ZKP BiH, Sud je obavezao optužene na naknadu troškova krivičnog postupka, o čemu će Sud donijeti posebno rješenje nakon pribavljanja potrebnih podataka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.