CRNA HRONIKA

Oslobođeni optužbi za silovanje poznanice u Bosanskom Novom

Nije bilo dovoljno čvrstih dokaza o krivici

(N. K.)

9.10.2014

Vrhovni sud RS potvrdio je oslobađajuću presudu Mili Dropcu (25) i Dušku Bašiću (24) iz Svodne, kod Bosanskog Novog, koji su bili optuženi za silovanje.

Savjet Vrhovnog suda odbacio je kao neosnovanu žalbu Okružnog tužilaštva u Banjaluci i potvrdio presudu koja je Dropcu i Bašiću u aprilu ove godine bila izrečena u banjalučkom Okružnom sudu.

Tužilaštvo tako ni u svojoj žalbi nije uspjelo da ponudi dovoljno čvrste dokaze o njihovoj krivici.

Prema optužnici, Drobac i Bašić su bili optuženi da su silovali djevojku J.P. (20), koju su poznavali odranije, 11. avgusta prošle godine između tri i četiri sata u Svodni, kod Bosanskog Novog.

Prije silovanja dvojica pomenutih mladića i djevojka bili su gosti na jednoj svadbi. Prema pričama mještana Svodne, mladići su bili pijani, a silovanje je prijavila drugarica djevojke.

Neki od mještana su rekli da je sve počelo tako što je djevojka krenula u jedan poljski WC. Za njom je krenuo i jedan od mladića. Poslije toga, prema navodima optužbe, zajedno sa drugarom ju je silovao u kući koja se nalazi u blizini. Silovana djevojka ranije je medijima ispričala da su je napali i silovali poznanici na livadi u Svodni kada je sa svadbe krenula u poljski toalet.

- Tukli su me i ubrzo sam izgubila svijest. Probudila sam se sa modricama po tijelu. Džemper na meni bio je pocijepan, majica je bila sva od blata, noga me je strašno boljela i jedva sam došla do bakine kuće, ispričala je tada djevojka za Nezavisne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.