Nije me bilo strah na krošnji, čak smo se i fotografirali

Hrabra studentica kojoj se paraglajder zakačio za drvo visila na 40 metara od zemlje

Dž. BULBUL
14.10.2014 21:13

Ema Šeremet (21), hrabra studentica genetike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, kojoj se 11. oktobra ove godine prilikom slijetanja s Bjelašnice paraglajder zakačio za drvo, gdje je visila na 40 metara od zemlje, u svojoj ispovijesti za "Dnevni avaz" kazala je da se ni u jednom trenutku nije ni najmanje uplašila za svoj život. Djevojku su uspješno spustili na tlo pripadnici Jedinice za specijalističku podršku MUP-a Kantona Sarajevo, a dotad je skoro dva sata visila s krošnje.   
 
Razgovor na grani

- Htjela sam sletjeti na sigurno mjesto, međutim, bila sam prinuđena sletjeti na drvo. Nisam se, zaista, bojala iako je cijela situacija djelovala strašno. Bila sam prisebna sve vrijeme. Krivo sam se objesila o krošnju drveta. Prije svega, prvo sam pogledala jesam li povrijeđena. Nisam imala vidnih povreda na sebi. Osjećala sam se dobro. Sljedeće što sam uradila jeste da sam se preko stanice javila svom treneru Mirvadu Zenuniju. Rekla sam mu šta se dogodilo te da sam dobro - rekla je Šeremet.

drama-na-bjelasnici

Fotografija Eme na drvetu koju je napravio Dario Stojanović

Ema je bila svjesna da nije sposobna spustiti se sama s drveta, ali je to nije nimalo uplašilo.

- Nisam paničila ni u jednom trenutku. Nisam mislila da će se sve tragično završiti. Jednostavno, nisam željela biti negativna. Jedino što me je malo zabrinulo je to što je polako padao mrak pa sam se pitala kako će me spustiti s te visine. Nakon 10 do 15 minuta, članovi Sportskog kluba "Extreme" došli su do mene, dok sam na pripadnike specijalne policije čekala nešto duže. Čim su stigle, moje kolege pitale su me jesam li dobro, na šta sam rekla da je sve uredu. Razgovarali su sa mnom. Osjećaj sigurnosti stvorila mi je činjenica da nije bilo nikakve šanse da padnem. Jedan od momaka iz kluba "Extreme" popeo se na drvo. Kako, zaista ne znam, ali je sjedio na grani te razgovarao sa mnom sve vrijeme. Čak smo se i slikali - kazala je kroz smijeh Šeremet.

Bila nesigurna

Na naše pitanje ko je tačno mladić koji joj je pravio društvo na drvetu, Ema je opet kroz smijeh odgovorila:

- Dario Stojanović zvani Stoja spretno se popeo na drvo da mi pravi društvo dok pomoć ne stigne. Zahvaljujući njemu, vrijeme mi je brže proletjelo, uz priču i smijeh - rekla je 21-godišnja Ema.

Na kraju razgovora kazala je da za nesreću ne krivi nikoga osim sebe.

- Koliko znam, šef specijalne policije MUP-a KS ugledao je kroz prozor apartmana kako visim s drveta. Inače, poletjela sam s južne strane Bjelašnice s vrha. Želim reći da se svima ovo može desiti. Kako god, do mene je. Ovo je isključivo moja greška jer sam bila nesigurna. Nisam početnik, prije tri godine sam završila letačku školu, ali, eto, desilo se što se desilo. U svakom slučaju, želim zahvaliti svima koji su učestvovali u akciji spašavanja. Posao je bio izuzetno profesionalno obavljen. Najbolje je sletjeti na drvo. Znate kako kažu: "Svaki pilot ima svoje drvo" - završila je svoju priču naša hrabra sagovornica.

Nestrpljivo čeka novi let

Šeremet je rekla da ovaj doživljaj nikada neće zaboraviti te da je mnogo naučila iz ovoga.

- Nakon manje od dva sata provedenih viseći na tankim granama u svojoj letačkoj stolici, jedine nelagode koje sam osjetila bile su trnjenje ruku i nogu te jako puhanje vjetra koji je povremeno ljuljao grane. Jedva čekam da se opet dignem u nebo, ali ovaj put sletim na neko sigurnije mjesto - rekla je Šeremet.

 

 

NA VRH