Drogu prevozili Opelom za Austriju

U Sudu BiH počelo suđenje dilerima kanabisa

Dž. Bl.
14.10.2014 20:13

U Sudu Bosne i Hercegovine jučer je počelo suđenje Ismetu Gutliću, Edini Šarić, Enesu Gutliću i Adnanu Sadibašiću, koji se terete za organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom droge.

Čekaju dokaze

Sud BiH 2. jula ove godine potvrdio je optužnicu koju je jučer pročitao tužilac Džermin Pašić.

- Optuženi Ismet Gutlić organizirao je i rukovodio grupom za organizirani kriminal kojoj su pristupili Edina Šarić, Enes Gutlić i Adnan Sadibašić. Oni su u periodu od 1. juna do 31. oktobra 2013. godine, radi stjecanja protivpravne koristi, vršili međunarodni prijevoz, prijenos i prodaju kanabisa s teritorija Bosne i Hercegovine preko Hrvatske na teritorij Republike Austrije. Drogu su skrivali u unutrašnjoj strani blatobrana automobila Opel Omega. U Austriji su je predavali Mahmutu Gutliću, koji je onda prodavao, a novac davao direktno Ismetu Gutliću ili je slao “Western Unionom” Edini Šarić, koja je potom davala Ismetu - navodi se, između ostalog, u optužnici.

Odbrana je odbila iznijeti uvodnu riječ. Kako je jučer rečeno, advokati će sačekati dokaze optužbe.

Podsjetimo, ova kriminalna grupa uhapšena je u decembru prošle godine u združenoj akciji kodnog naziva “Zenit”, koju su izveli pripadnici SIPA-e i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona kada su zajedno s njima uhapšeni i Jasmin Ibraković te Salko Bešo.

Oduzet spid

Akcija je izvedena prema naredbi Tužilaštva i Suda BiH, a pretreseni su objekti na osam lokacija na području Zenice. Tada su pronađeni oko 600 grama spida te smjesa za miksanje droge, manje količine skanka, četiri precizne digitalne vage, dva pištolja sa šest okvira, 91 metak, više mobitela i SIM kartica te drugi predmeti.

NA VRH