CRNA HRONIKA

Suđenje medicinarki Zildžić: Optužena da je prevarila i prognanika koji je zarađivao kopajući rake na groblju

Pričinila imovinsku štetu u iznosu od preko 100.000 KM

A. ARNAUTOVIĆ

15.10.2014

Svjedočenjem trojice svjedoka danas je u Općinskom sudu Tuzla nastavljeno suđenje Muniri Zildžić (52), medicinskoj sestri optuženoj da je počinila produženo krivično djelo prevare i da je zajedno sa pomagačima pričinila imovinsku štetu u iznosu od preko 100.000 KM.

Zildžić je optužena da je samostalno ili sa trojicom pomagača lažno obećavala zaposlenja u Domu zdravlja Tuzla, invalidsku ili prijevremenu penziju, polaganje ispita na fakultetu, dobivanje kredita i slično pod uslovom da joj se za te ˝usluge˝ isplati određena suma novca.

Salih Alibegović, čija je kćerka dala 10.000 KM za navodno radno mjesto, izjavio je u sudnici da su mu i kćerka i zet bili nezaposleni, zbog čega se kćerka odlučila podmititi Zildžić.

- Zvala me telefonom i kazala da Munira sjedi s njom. Pitao sam ko je Munira, a kćerka mi je odgovorila da će ona dalje pomoći u vezi sa poslom, ali da se novac mora dati odmah - izjavio je Alibegović i dodao da je njegova kćerka ubrzo uzela novac iz banke i predala Zildžić.

Alibegović je dodao da mu je poznato da je Zildžić, nakon propalog "posla" njegovoj kćerki vratila 500 KM, a na pitanje sudije Damira Arnautovića da li optužena ima pitanje za Alibegovića, Zildžić je odgovorila da nema.

munira-zildzic1

Drago Nikić svjedočio je da je njegov komšija, Ismet Husić, koji inače teško živi i jedva prehranjuje porodicu, Zildžić dao posuđeni novac za uslugu koju mu je obećala učiniti.

- Husić je progranik i teško živi. Zarađuje tako što kopa rake na groblju, a novac je posudio da mu ona pomogne da uveže radni staž. Medicinska sestra mu je obećala srediti papire i dao joj je preko 3.000 KM. Nakon nekog vremena sa Husićevom ženom otišao sam u Munirinu kancelariju, da vidimo šta će biti s tim obećanjem. To sam uradio jer mi je bilo žao Husića, koji bijedno živi, a nikad ni mrava ne bi zgazio. Munira nam je obećala da će vratiti novac, a kasnije je vratila oko hiljadu KM. Rekao sam joj da ozbiljno shvati da će je Husić prijaviti policiji i tužiti. Poslije toga nisam imao kontakta sa optuženom - rekao je Nikić.

munira-zildzic4

Kutija sa dokazima

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona predočilo je kartonsku kutiju punu materijalnih dokaza i dokumentacije, koja uključuje razne policijske dopise, dopis Medicinskog fakulteta iz Tuzle kao i iz Doma zdravlja Tuzla. Među dokumentacijom su i SMS poruke upućene sa sedam telefona, dokumentacija iz nekoliko banaka, kao i dokazi i tragovi prikupljeni pretresom više stanova, putničkih vozila i Školskog dispanzera gdje je Zildžić radila.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.