CRNA HRONIKA

Ubit ću se na Marindvoru ako su imali razlog da mi podmetnu požar

Policija utvrdila da su Mehi Muharemoviću namjerno zapaljeni kombi i štala

A. KAPO

17.10.2014

Sarajevska policija je nakon obavljenog uviđaja ustvrdila da su nepoznate osobe prekjučer u Nahorevu namjerno zapalile kombi Mercedes i štalu Mehe Muharemovića. Požar je izazvan upotrebom otvorenog plamena, a do zaključenja ovog izdanja “Avaza” piromani nisu bili uhvaćeni.
 
Borba s vatrom

U razgovoru za “Avaz” Meho Muharemović nam je rekao da kombi i štala nisu osigurani. Tako će, nažalost, svu štetu morati nadomjestiti isključivo sa svojih deset prstiju, odnosno mukotrpnim radom.

stala-nahorevo

Vatrogascima trebalo 19 sati da obuzdaju vatrenu stihiju

Policija je utvrdila da su nepoznate osobe prvo zapalile kombi, koji je bio parkiran na kilometar od šupe, i to prekjučer u 4.15 sati, dok je štala zapaljena 15 minuta poslije.

Nakon skoro 19 sati mukotrpne borbe s vatrenom stihijom, požar su ugasili pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade (PVB) KS. Požar se nekoliko puta aktivirao te je u potpunosti lokaliziran, kako nam je potvrđeno iz MUP-a KS, preksinoć oko 23 sata.

Kako je “Avaz” već pisao, u požaru, srećom, nije bilo povrijeđenih osoba, dok su izgorjeli kombi, štala te 32 janjadi koja su se nalazila u štali.

Na licu mjesta jučer smo zatekli strašan prizor. Na zgarištu koje je ostalo iza požara bila su vidljiva ugljenisana janjad. Na pojedinim mjestima još je kuljao dim.
Prema riječima vlasnika Muharemovića, ukupna materijalna šteta iznosi oko 150.000 KM.

- Osim štale, kombija i janjadi, vatrena stihija progutala je radnu mašinu za žito, drvenu građu te oko 500 metara sjena - kaže očajni Muharemović.

Na naše pitanje je li se, eventualno, s nekime zamjerio te je li dobivao prijetnje, Muharemović je rekao:

- Niti sam se s kim zamjerio niti sam dobivao prijetnje. Koga god upitate ko sam i šta sam, vidjet ćete da za takvo nešto nema ni potrebe. Ako sam nekome mogao pomoći, pomogao sam. Moji radnici jedu iz iste šerpe kao moja porodica. Nedavno se jedan čovjek prevrnuo vozilom u Nahorevu. Rekao sam sinu da upali traktor i iščupa čovjeka. Dakle, ako mogu pomoći, pomognem, a nikako nikome ne odmažem niti “stajem na žulj”. Evo, javno kažem, neka se ti koji su ovo uradili jave i kažu ako su imali razlog da urade ovakvo nešto. Ako budu imali razlog i ako sam kriv, ubit ću se odmah na Marindvoru!

jagnje-nahorevo

Strašan prizor s lica mjesta: Ugljenisano janje

Muharemović, koji je proglašavan farmerom godine na području sarajevske općine Centar, istakao je da je mogao proći i gore. Naime, on ima još oko 200 grla stoke koja je kritične noći bili na ispaši na obroncima Nahoreva.

Nema videonadzor

- Šteta bi bila daleko veća da je preostala stoka bila u štali. Srećom, umjesto te noći, čoban se odlučio da stoku tek ujutro vrati u štalu - pojašnjava Muharemović.

On je kazao da se u MUP-u KS, osim da je požar namjerno izazvan, nisu izjasnili na koji način su zapaljeni kombi i štala. Također, kazao je da nije imao nikakav nadzor nad štalom.

- Kod mene kući kad dođete, ključ stoji u bravi s vanjske strane. Jednostavno, mislio sam da se ovakvo nešto meni ne može dogoditi. Razmišljao sam prije dvije godine da ugradim videonadzor. Međutim, odustao sam jer sam shvatio da nema nekog efekta, pogotovo navečer, jer je slab snimak. Očigledno da sam pogriješio - zaključio je Muharemović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.