CRNA HRONIKA

Smanjena kazna pljačkašu koji je silovao staricu

Odlukom Vrhovnog suda FBiH

A. DŽONLIĆ

21.10.2014

Vrhovni sud Federacije BiH djelimično je uvažio žalbe odbrane optuženih te umanjio kazne Zavidovićanima Alenu Bošnjakoviću (25) i Minelu Hodžiću (23), koji su krajem februara 2013. godine izvršili razbojništvo nad dvjema staricama Irmom Pipunić (83) i Ernom Gutovski (75), a onda stariju i silovali.

Upali u kuću

Alen Bošnjaković je bio osuđen na deset, a Minel Hodžić na tri godine zatvora. Vrhovni sud je, nakon razmatranja žalbi, kaznu Bošnjakoviću smanjio na osam, a Hodžiću na dvije i po godine zatvora. Obojica su ranije više puta hapšena i pritvarana zbog razbojništva, a Bošnjaković i zbog silovanja.

Njih dvojica su 26. februara 2013. godine sat poslije ponoći u ulici Zlatnih ljiljana u Zavidovićima upali u kuću u kojoj same žive dvije sestre, od kojih je 75-godišnjakinja nepokretna. Nakon pljačke Bošnjaković je silovao stariju sestru, koja je zadobila niz povreda.

Upad je bio pripremljen jer su napadači isjekli telefonske žice, razbili sijalicu na ulazu i izvalili vrata. Nakon što nisu pronašli novac kod siromašnih sestara, napali su ih, a potom odnijeli nekoliko stvari iz kuće.

Bio pijan

Vrhovni sud FBiH nije te činjenice uzeo u obzir, ali je prihvatio žalbu branilaca da je prvooptuženi otac malodobnog djeteta te da je odrastao u nesređenim životnim okolnostima, kao i da je bio smanjeno uračunljiv radi alkoholiziranosti za vrijeme izvršenja djela, navodi se u pravomoćnoj presudi.

Zločin počinili za vrijeme bijega

Zanimljivo je da su njih dvojica 21. decembra 2012. godine uhapšena pod sumnjom da su počinili više razbojništava na području Zavidovića. Optužnica protiv njih dvojice bila je potvrđena na Kantonalnom sudu u Zenici, ali oni nisu došli na zakazano izjašnjenje o krivnji. Potom je izdata naredba za njihovo privođenje, ali su u međuvremenu počinili novi, teži zločin.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.