CRNA HRONIKA

Ponovo odgođeno suđenje Šejli Turković

Oštećeni advokat Izet Baždarević morao prisustvovati drugom ročištu

A. ALJIMI

21.10.2014

Suđenje Šejli Turković, supruzi vođe zločinačke organizacije Zijada Turkovića, koja se tereti za ugrožavanje sigurnosti sarajevskog advokata Izeta Baždarevića odgođeno je na zahtjev oštećenog Baždarevića.

Kako smo danas saznali u Općinskom sudu u Sarajevu u kabinetu postupajuće sutkinje Melike Murtezić, ročište je odgođeno za 11. novembar ove godine zbog ranije preuzetih obaveza advokata Baždarevića, jer kako nam je rečeno u istom terminu je imao ročište za ratni zločin, a klijent mu je u pritvoru.

Podsjećamo da je prošlo ročište također odgođeno zbog nedolaska optužene Šejle Turković kojoj je tada prijetilo privođenje zbog ne odazivanja sudskim pozivima.

Na slijedećem ročištu treba bi biti saslušan sudski policajac Dejan Prka koji se u trenutku prijetnji advokatu Baždareviću našao u blizini. Inače, Kantonalni sud u Sarajevu uvažio je žalbu Tužilaštva te je ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Općinskog suda u Sarajevu u predmetu protiv Šejle Turković. Podsjećamo, da se Šejla Turković optužnicom tereti da je 23. septembra 2011. godine u Sudu BiH prišla advokatu Baždareviću koji je stajao ispred sudnice te mu se povišenim tonom obratila govoreći da je zločinac optužujući ga da je nagovarao svjedoke da svjedoče protiv njenog muža.

Baždarević je u predmetu koji se vodio protiv Turkovića i njegovih saučesnika zastupao optuženog Hajrudina Memovića, koji je uklanjao tragove nakon ubistva Mithata Mekića i njegove nevjenčane supruge Lusije Salas-Kortez, koja je bila trudna. Memović je s Tužilaštvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivice i osuđen je na pet godina zatvora, ali je pristao da će u sudnici svjedočiti o Turkovićevim zlodjelima, što je i učinio. Nadalje u optužnici se također navodi da je prijetnje Šejle Turković da će mu se osvetiti te ubiti njega i njegovu porodicu advokat Baždarević shvatio ozbiljno što je kod njega izazvalo osjećaj straha i lične ugroženosti.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.