CRNA HRONIKA

DRAMATIČAN IZLET Bježeći od medvjeda, spas pronašli na krovu kafane

Par se sreo oči u oči s divljom zvijeri kod Bukovika

A. ALJIMI

28.10.2014

Prilikom šetnje na potezu između Čavljaka i Bukovika u nedjelju oko 17 sati jedan mladi par iz Sarajeva doživio je gotovo filmsku scenu koja će zasigurno ostati urezana u njihovo pamćenje cijelog života.

Ogromna životinja

Naime, Nedim A. (29) i Alma Dž. (26), dok su bezbrižno koračali obilježenom planinarskom stazom, našli su se oči u oči s medvjedom!

medvjedja-sapa

U snijegu ostali tragovi šapa

Vidjevši ogromnu životinju, potrčali su do improviziranog ugostiteljskog objekta koji se nalazi u blizini. Po svemu sudeći, medvjed nije imao namjeru napasti mlade Sarajlije, ali strah je učinio svoje.

Par se popeo na krov objekta, gdje su našli privremeni zaklon. Medvjed se još kratko zadržao u njihovoj blizini, a potom se udaljio.

Međutim, problemi mladih izletnika nastavili su se i kada se medvjed udaljio od staze, jer je krenuo upravo putem kojim su se Nedim i Alma trebali vratiti do vozila kojim su došli na Bukovik da bi proveli nekoliko sati u prirodi.

Bezizlazna situacija

Zatočeni na krovu i u bezizlaznoj situaciji, Nedim i Alma pozvali su PU Stari Grad Sarajevo, čiji su policajci kontaktirali pripadnike Gorske službe spašavanja u Sarajevu, koji su munjevitom brzinom krenuli da izbave par koji se nalazio na krovu. Temperatura je rapidno padala, tako da su spasioci morali što prije doći do Nedima i Alme, koji su, osim pretrpljenog straha, bili i pothlađeni.  

adnan-podzo3

Podžo: Brzo izvedena akcija

Prema riječima Adnana Podže, načelnika stanice Sarajevo GSS-a, kada su spasioci stigli na lice mjesta, već su bila samo dva Celzijeva stepena.  

- Ekipa GSS-a, stanica Sarajevo, uputila se terenskim vozilima na mikro lokaciju i uz upotrebu svjetlosne i zvučne signalizacije došli su do objekta. Mladom paru pružena je pomoć, siguran silazak s krova objekta te transport do njihovog vozila. Dojavu od policije zaprimili smo oko 17.45 sati. Od trenutka dojave do njihovog dovođenja do auta prošlo je sat i 15 minuta. Moram pohvaliti svoju ekipu zbog poprilično brze i ekspeditivne akcije - kazao nam je Podžo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.