Akcija "Titanijum": Uhapšeno sedam osoba zbog krivotvorenja novca

SIPA vrši pretrese na devet lokacija

Onasa
30.10.2014 09:21

10:10 - Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA na području Tuzle i Tuzlanskog kantona, provode akciju kodnog naziva "Titanium".

Akcija je rezultat višemjesečne temeljite istrage Tužiteljstva BiH protiv osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala (članak 250. KZ BiH) i krivotvorenja novca (članak 205. KZ BiH).

Na terenu djeluje više desetina policijskih djelatnika, a cilj akcije je otkrivanje i procesuiranje organizirane kriminalne skupine, čiji pripadnici su više mjeseci, vršili kaznena djela krivotvorenja i puštanja u promet krivotvorenih novčanica valute euro, u apoenima od 500 eura, na području Tuzlanskog kantona i cijele BiH.

U okviru navedenih aktivnosti, vrše se pretresi na ukupno 9 lokacija, a slobode je lišeno 7 osumnjičenih osoba, koje će u zakonskom roku biti predate postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja, donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, u skladu sa zakonom.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama u BiH, nastavlja borbu protiv organiziranog kriminala u svim krajevima BiH.

 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) počeli su jutros, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona (TK) , akciju kodnog naziva "Titanium“, koja se izvodi na širem području Tuzlanskog kantona, saopćila je SIPA.

U toku su pretresi objekata na više lokacija s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku i lišenja slobode više osoba.

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivično djelo iz člana 250. KZ BiH Organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom iz člana 205. KZ BiH Krivotvorenje novca.

 

 

NA VRH