CRNA HRONIKA

Uspomene na “zlatnog ljiljana” odnijeli lopovi

Prošla dva mjeseca od krađe stvari Čedomira Bate Domuza

R. BALIĆ

3.11.2014


Potraga za ličnim stvarima nosioca “zlatnog ljiljana” Čedomira Bate Domuza, poginulog heroja i legendarnog komandanta odbrane Igmana, nakon provale koja se dogodila 1. septembra ove godine u stanu Tea Domuza, Čedomirovog sina, i dalje se nastavlja.

Mada su od ovog događaja prošla dva mjeseca, Čedomirova supruga Vesna i dalje se nada da će se ovaj slučaj uspješno riješiti.

Suze u očima

- Nadam se da će se na kraju pronaći Čedine drage uspomene, koje za nas nemaju cijenu. Moram reći da policija čini sve da kradljivci budu identificirani i privedeni pred lice pravde. Zbog istrage ne bih iznosila detalje, ali na tome marljivo rade zajedno s našom porodicom – kazala nam je Vesna, koja prilikom razgovora, ipak, nije mogla sakriti suze u očima.

Za porodicu, nestale stvari neprocjenjive su vrijednosti te se, također, radi o predmetima koji imaju i veliku historijsku vrijednost.

- Čedo je bio poseban čovjek. Na njemu se moglo vidjeti da je hrabar i da se ne boji bilo kakvog  zadatka. Ali, ono što nije pokazivao i što se nije moglo vidjeti na njegovom licu jeste da je bio veliki romantičar, humanista. Kada bi mi bilo teško, uzimala sam te njegove stvari, koje su mi donosile smiraj. Sada ih nema. Riječima ne mogu kazati koliko mi je teško. Često ne mogu spavati, stalno mislim na njih… to su njegove, ali i naše drage uspomene - ispričala nam je Vesna.

Prije 14 godina, lopovi su iz kuće u Binježevu čak ukrali i komandantov službeni pištolj!

- Možete samo zamisliti kako nam je, šta nam znače te njegove stvari - kaže Vesna.

cedomir-domuz

Čedomir Domuz: Legenda odbrane Igmana

Učestale provale

Interesantno je pod kakvim se okolnostima desila provala u stan Tea Domuza. Lopovi su to, vjerovatno, uradili u prvi sumrak i sigurno su znali da nikoga nema u kući.

- Teo je 1. septembra bio na Kovačima, gdje je, u povodu obilježavanja Dana Prvog korpusa, polagano cvijeće, a zatim je održana svečana akademija. Naša porodica uvijek je dobivala pozive kada su ove i druge svečanosti u pitanju. Kući je došao u 21.30 sati. Tada je vidio da su lopovi provalili u stan i odnijeli sve njegove stvari koje su se tu nalazile. Znači, provala se nije desila u gluho doba noći, kada nema nikoga oko zgrade i kada ljudi spavaju. Čula sam da je tog dana izvršena provala u još dva stana u centru Hadžića - kaže Vesna.

Branilac Igmana

Čedomir Bato Domuz dobitnik je „Zlatnog ljiljana“, najvišeg ratnog priznanja, zatim Ordena zlatnog grba s mačevima, Policijske medalje za hrabrost i drugih odličja.

U presudnim trenucima odbrane Igmana, tada jedinog puta ka glavnom gradu BiH, “Vukovi s Igmana“, dobrovoljci kojima je komandirao Domuz, odbranili su ovu planinu kroz koju će kasnije proći više od 70.000 izbjeglica iz istočne Bosne. Domuz je poginuo 30. jula 1992. godine, prilikom oslobađanja Trnova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.