CRNA HRONIKA

Novi detalji ubistva u Velikoj Kladuši: Razbili mu lobanju, leš ubacili u gepek i zapalili

U Mercedesu pronađeno ugljenisano tijelo Kasima Halilagića

M. DEDIĆ

4.11.2014

U gepeku automobila Mercedes slovenskih registarskih oznaka, koji je izgorio preksinoć oko 20.30 sati u naselju Polje kod Velike Kladuše, pronađeno je ugljenisano tijelo za koje se pretpostavlja da je vlasnik vozila Kasim Halilagić (54), koji je živio u mjestu Todorovska Čelinja, općina Velika Kladuša.

Više udaraca

Nezvanično saznajemo da je obdukcija otkrila da je riječ o ubistvu, odnosno da je Halilagiću prethodno s više udaraca tupim predmetom razbijena lobanja, nakon čega je mrtav ubačen u gepek i zapaljen.

uvidjaj-ubistvo-kladusa

Tužiteljica na uviđaju u šumi kod naselja Polje

O pronalasku leša policiju su obavijestili kladuški vatrogasci koji su na dojavu o požaru u obližnjoj šumi u naselju Polje izašli na teren i zatekli zapaljen Mercedes. Na lice mjesta odmah su izašli i službenici Policijske uprave Velika Kladuša i osigurali lokaciju, a od jučer ujutro istragu vodi kantonalna tužiteljica Envera Osmanović s pripadnicima Sektora kriminalističke policije MUP-a USK.

Tužiteljica Osmanović je odbila dati izjavu dok se ne okonča obdukcija tijela.

- Mi još ne možemo potvrditi identitet lica čiji je leš pronađen u gepeku, ali nam je poznato da je ovaj auto posljednjih nekoliko dana koristilo lice K. H. - rekao nam je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

O Kasimu Halilagiću malo se zna u Kladuši, a ovaj događaj izazvao je šok u Krajini. O motivima se nagađa.

kasim-halilagic-3

Halilagić: Posljednju godinu živio u BiH

Trgovina drogom

Činjenica da se Halilagić oženio bivšom suprugom Sulje Karajića, osuđenog pripadnika Armije RBiH koji izdržava 18-godišnju kaznu zatvora za počinjeni ratni zločin, upućuje na jedan od mogućih motiva.

- Sin Sulje Karajića Džihad upućivao je prijetnje Kasimu Halilagiću - saznali smo u Kladuši.

U ovom gradu podsjećaju i na krvavi događaj otprije četiri godine, kada je, 24. oktobra, kod stare autobuske stanice ubijen Kasimov bratić Asim Halilagić, a teško ranjen Muhamed Šabić. Na njih je pucao rođak Ibrahim Halilagić. No, ovaj slučaj, po svemu sudeći, nema veze sa smrću Kasima Halilagića.

Dodatne špekulacije u vezi s motivima vezane su za informacije da je Halilagić u Ljubljani, gdje je živio, a povremeno dolazio u Veliku Kladušu, bio aktivan džematlija i hadžija. Nezvanično, Halilagić je u Sloveniji imao problema sa zakonom, a posljednju godinu živio je u BiH. Pretpostavlja se i da je neko došao iz Slovenije i ubio ga. Jedan od motiva, saznaje “Avaz”, mogao bi biti i trgovina drogom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.