CRNA HRONIKA

Zbog prisustva tužioca Čavke prekinuto ročište

Postupajuće Sudsko vijeće donijelo odluku

Autor:A. ALJIMI

4.11.2014

U Sudu BiH jučer je prekinuto ročište u drugostepenom postupku zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića, jer je njegov branilac Fahrija Karkin zatražio izuzeće tužioca Olega Čavke, koji se pojavio u sudnici.

Obraćanje advokata

Iako je najavljeno da će biti nastavljeno preslušavanje svjedoka Isljama Kalendera kojem je dodijeljen imunitet, a koji je razotkrio zločine Turkovićeve grupe, do toga, ipak, nije došlo.

- Iznenađen sam pojavom Čavke u sudnici. Ovo vijeće se nije opredijelilo o njegovom statusu kao svjedoka u ovom predmetu. Najavili smo u uvodnim riječima da želimo tužioca pozvati kao svjedoka. Uložit ćemo snimak s pretresa u spis i tražit ćemo izuzeće tužioca Čavke. Nisam se nadao da će doći jer je bila priča da se neće pojavljivati. Zvanično je u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo otvorena istraga protiv njega, gdje je osumnjičen da prima mito ili dar. Navodno je primio mito da bi olakšao položaj Isljama Kalendera. Ja sam u toj istrazi saslušan kao svjedok, kao i Turković. Prisustvo Čavke na pretresu štetno je po Turkovića. On sebi olakšava situaciju u Kantonalnom tužilaštvu. Ovo nije pokušaj da se odgodi pretres - kazao je Karkin.

Tužilac Čavka odgovorio je na navode odbrane te je kazao da je njihov zahtjev neutemeljen.

- Protivim se prijedlogu odbrane. Dva puta isti je zahtjev podnesen i oba puta je odbijen. Nema zakonskih prepreka da se pretres odgodi. O izuzeću odlučuje glavni tužilac - odgovorio je Čavka.  

cavka

Čavka: O izuzeću odlučuje glavni tužilac

Iskaz pokajnika

Predsjednik Sudskog vijeća Senadin Begtašević je nakon pauze ipak odlučio da se jučerašnji pretres prekine te da se zapisnik s ročišta dostavi glavnom tužiocu na odlučivanje.    

Podsjećamo da je Turković prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora, kao i Milenko Lakić Laki, dok je Saša Stjepanović dobio 12, Fadil Aljović pet, a Muamer Zahitović Ševrtko tri godine zatvora.

Na prethodnih nekoliko ročišta reproducirani su snimci svjedočenja zaštićenog svjedoka Kalendera, koji je tokom svog svjedočenja detaljno opisao na koji je način funkcionirao Turkovićev klan.

Kalender je pojasnio na koji način je Turković ušao u posao s drogom te je priznao da je on lično u stanu Šejle Turković, njegove supruge na Grbavici, miješao heroin zajedno sa šurom Emirom Zekovićem. Kalender se osvrnuo tokom svog svjedočenja i na Turkovićeve neprijatelje te je pojasnio da su likvidirani svi oni kojima je Turković dugovao novac.

Iskaz koji je šokirao bh. javnost, a koji se tiče likvidacije Mithata Mekića i njegove trudne supruge Lusije Salas-Kortez bio je posebno mučan kada je Kalender opisivao kako su njihova tijela sahranjivana u plitkim grobovima. Također, Kalender je tokom svjedočenja opisao na koji je način Turkovićeva grupa izvela pljačku 2,5 miliona maraka iz Sarajevskog aerodroma te kako je novac podijeljen. Dotakao se i pokušaja ubistva Dragana Perišića Bejbija, Mensura Aljičevića zvanog Krme, Anesa Kurbegovića te Nasera Keljmendija.

Svjedok je na snimku posebno naglasio da je za sva zlodjela Turkovićeve grupe znala njegova supruga Šejla. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.