CRNA HRONIKA

Novi udes na kobnom mjestu: Vozilo pokosilo srednjoškolca

Pet dana nakon smrti pješakinje učenik pukom srećom ostao živ

Dž. BULBUL - A. ALJIMI

5.11.2014

Nova teška saobraćajna nesreća u Sarajevu, i to na istom mjestu gdje je prije samo pet dana poginula pješakinja Josipa Knežević, izazvala je ogorčenje i nevjericu. Jučer popodne vozilo je pokosilo srednjoškolca, koji je, samo pukom srećom, prošao s ozljedama, bez fatalnog ishoda.

Jučer oko 12.15 sati na raskrsnici sarajevske glavne ulice povrede je zadobio Aldin Sarić (17), učenik četvrtog razreda Željezničkog školskog centra. Muamera Šehić, portparol KCUS-a, za "Avaz" je rekla da je 17-godišnjak zadobio kontuzije glave i lijeve strane torza.

Pritekli u pomoć

- Urađena je sva dijagnostika. Upućen je dalje na Kliniku za torakalnu hirurgiju. Nakon toga pacijent je pušten kući, a sutra (danas, op. a.) bit će urađeni dodatni pregledi - rekla je Šehić.

Nesreća se dogodila kada je na učenika naletio Audi A3 (M63-T-819) kojim je upravljao vozač D. A. Prema izjavama očevidaca, vozač Audija navodno je prošao kroz raskrsnicu dok je na semaforu signalizacija prelazila sa žutog na crveno svjetlo, a učenik se nalazio na obilježenom pješačkom prijelazu. Nakon što ga je udarilo vozilo, on je ostao na haubi Audija sve dok vozilo nije stalo, a od siline udara razbijeno je vjetrobransko staklo!

Šokirani prolaznici, kao i Aldinovi školski drugovi, odmah su mu pritekli u pomoć. Donijeli su bocu vode i umivali ga. Jedan od njegovih školskih drugova ispričao nam je kako je došlo do udesa.

- Hodali smo ulicom kada se najednom začuo prasak. Okrenuli smo se i vidjeli Aldina kako leži na ulici. Bio je svjestan. Nakon što mu je pružena pomoć na licu mjesta, odmah je dalje prebačen u bolnicu. Sve je izgledalo užasno. Prepali smo se. Moram reći i da je vozač Audija bio van sebe. Koliko sam primijetio, u njegovom autu na zadnjem sjedištu sjedili su žena i dijete. Ona je, također, bila u šoku - ispričao nam je Aldinov kolega.

Ekipa "Dnevnog avaza" jučer se odmah nakon nesreća uputila u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Rigorozne kazne

Ispred sarajevske bolnice zatekli smo i Amira Sarića, Aldinovog oca, koji je bio vidno potresen i uznemiren.

- Sin mi unutra leži. Svjestan je, priča, ali ne može da ustane. Rekao mi je da je bilo upaljeno zeleno svjetlo na semaforu. Slomljena su mu rebra i rame mu je povrijeđeno. Supruga je trenutno s njim. Ne znam šta reći više osim da se nadam da će biti dobro. Ma, hoće… - kratko nam je rekao.

aldinovi-drugovi

Aldinovi drugovi čekali vijesti o njegovom zdravstvenom stanju   (Foto: F. Fočo)

Ispred bolnice bila su i dvojica drugova povrijeđenog dječaka.

- Zabrinuti smo za njega i njegove roditelje. Za nekoliko dana tek će napuniti 18 godina. Nadamo se da će biti dobro. Sreća pa se na ovome završilo, jer je sve ovo moglo biti mnogo gore - ispričali su nam srednjoškolci, i sami ogorčeni zbog nesreće.

Nakon toga reporteri „Avaza“ su se uputili u Željeznički školski centar, gdje je Aldin krenuo u drugu smjenu, ali nije stigao na odredište.

- Patike su mu odletjele od udara - ispričali su nam šokirani učenici ŽIŠ-a.

Razgovarali smo i s Nedžadom Mekićem, dežurnim profesorom druge smjene.

- Moram reći da sam potresen, s obzirom na to da se na istom mjestu prije nekoliko dana desila strašna nesreća. Svi se pitaju šta učiniti da bude manje ovakvih događaja. Odgovor je rigorozne kazne za nesavjesne vozače i kamere na svakom mjestu - rekao je profesor Mekić.

Kovačević: Vozači moraju znati da je automobil opasno sredstvo!

Ševal Kovačević, sudski vještak saobraćajne struke, samo prije nekoliko dana upozoravao je da je sigurnost u saobraćaju izmakla kontroli. Nova nesreća samo je potvrdila njegove najcrnje slutnje.

- Evidentno je da se radi o konfliktnoj raskrsnici. Tu se prepliću interesi pješaka, vozila i tramvaja i ima od 30 do 40 konfliktnih tačaka. Što se tiče same raskrsnice, ona je sasvim uredu, obilježeni su pješački prijelazi, signalizacija... ali ipak je sve do učesnika u saobraćaju. Brzina i zeleno svjetlo na semaforu su tu presudni - kaže on.

Prema njegovim riječima, vozači moraju shvatiti da je automobil opasno sredstvo, a kada se upravlja velikom brzinom, on postaje oružje.

seval-kovacevic

Kovačević:Ovo je konfliktna raskrsnica

Danas sahrana poginuloj Josipi Knežević

Na raskrsnici sarajevskih ulica Zmaja od Bosne i Ložionička u petak je u pješakinju Josipu Knežević BMW-om udario Nermin Maslo. Ona je smrtno stradala, a Maslo je u pritvoru. Nastradala pješakinja Josipa Knežević bit će sahranjena danas na gradskom groblju Vlakovo. Nesretna žena odgojila je sedmero djece. Njena familija teško je podnijela njenu smrt.

 

7.953 registrirane saobraćajne nezgode u Kantonu Sarajevo ove godine

681 s nastradalim osobama

15 poginulo, od toga osam pješaka, pet vozača i dva putnika

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.