CRNA HRONIKA

Vrhovni sud FBiH: Admiru Karabegoviću 35 godina zatvora za ubistvo i silovanje Amine Šabanagić

Najveća kazna koja je mogla biti izrečena

A. KAPO

6.11.2014

Vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH danas je izreklo presudu kojom je na 35 godina zatvora osudilo Admira Karabegovića zbog silovanja i ubistva Amine Šabanagić u maju 2004. godine.

Nakon suđenja koje je u Vrhovnom sudu vođeno bez prisustva javnosti, sudsko vjeće je Karabegovića osudilo na 35 godina  za svirepo ubistvo djevojke iz Sanskog Mosta, a  za silovanje je dobio pet godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina.

Ovo je najveća kazna koja je mogla biti izrečena s obzirom da se Karabegoviću sudilo po Krivičnom zakonu FBiH koji je bio na snazi prije deset godina.

On je na ovu istu maksimalnu kaznu već u dva navrata bio osuđen u Kantonalnom sudu u Bihaću, ali je predmet vraćan na ponovno suđenje, da bi sada Vrhovni sud konačno i potvrdio ovu kaznu .

Karabegović i  njegov branilac, iskoristili su svoje zakonsko pravo i jučer se nisu pojavili u Vrhovnom sudu na izricanju presude. Optuženi je svo vrijeme u pritvoru.

Karabegović je 19. maja 2004. godine nasilu zgrabio Aminu Šabanagić, koja se u večernjim satima vraćala kući s posla. Potom je odnio u groblje Greda u Sanskom Mostu, gdje ju je, pod prijetnjom smrću, prisilio na spolni odnos. Nakon što je silovao, uplašio se da će ga djevojka prijaviti policiji te, s ciljem da prikrije zločin, udavio ju je i uzeo iz torbice 700 maraka i 200 eura. Zatim je Šabanagić za noge vukao 50 metara kroz šiblje i ostavio u potoku.

Ubistvo Šabanagić godinama nije bilo rasvijetljeno, a Karabegović je najveći dio vremena proveo u Njemačkoj, gdje se nalazio na privremenom radu i mirno živio sa svojom porodicom. Nakon što je obnovljena i intenzivirana policijska istraga, zahvaljujući forenzičkim nalazima, uhapšen je Admir Karabegović te optužen za izvršenje ovog zločina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.