Uposlenici Elektrodistribucije optuženi za smrt kolege

Tužilaštvo Brčko distrikta

(M. M.)
06.11.2014 15:04

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu, koju je sudija za prethodno saslušanje potvrdio, protiv tri odgovorne osobe u lokalnoj "Elektrodistribuciji",  zbog sumnje da su prije dvije godine nemarnim obavljanjem službenih dužnosti prouzrokovali smrt radnika tog preduzeća.

Na teret im se stavljaju  teška krivična djela protiv opšte bezbjednosti ljudi i imovine, a u vezi sa krivičnim djelom izazivanje opšte opasnosti,  za koje je propisana kazna zatvora od jedne do osam godina. 

 Optuženi  Z.R. (53), M.M. (59) i M.P. (40) terete se da su kao odgovorne osobe propustili da postupe po propisima i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama pri održavanju elektro-mreže u Brčko distriktu.

Prema riječima Samira Beganovića, sekretara Tužilaštva, ove osobe su optužene zbog toga što, prilikom zastoja u radu stubne trafo-stanice u selu Buzekara, njenim nepropisnim stavljanjem u funkciju nisu preduzeli mjere da bi se otklonila opasnost po život ljudi, čime su prouzrokovali smrt dežurnog elektormontera  D.O.

- Prvooptuženom Z.R. stavlja se na teret da je kao rukovodilac interventne radne ekipe, takozvanim "brikovanjem" nepropisno premostio kvar na trafo- stanici čime je isključio sistem zaštite od udara električnog luka, naveo je Beganović.

Prema njegovim riječima, drugooptuženi M.M. tereti se da, kao tehnički rukovodilac službe održavanja elektro-mreže, nije naredio obustavu rada stanice i nabavku odgovarajućeg sistema zaštite, dok se trećeoptuženi M.P. tereti da je kao referent zaštite na radu propustio da kontroliše mjesto kvara i naredi preduzimanje zaštitnih mjera.

Beganović je dodao da im se na teret stavlja i da su, svaki iz opisa svojih dužnosti, propustili da djeluju kako bi se na trafo-stanici sa neregularnim režimom rada postavila vidna oznaka da je sistem zaštite od udara visokog napona isključen.

- Nalazi provedenih vještačenja pokazuju da je smrt stradalog D.O. nasilna i da je neposredno nastupila kao posljedica udara struje visokog napona. Strujni udar se dogodio kada je oštećeni na trafo-stanici pokušao zamijeniti visokonaponski osigurač, naveo je Beganović.

NA VRH