CRNA HRONIKA

Uposlenici Elektrodistribucije optuženi za smrt kolege

Tužilaštvo Brčko distrikta

(M. M.)

6.11.2014

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu, koju je sudija za prethodno saslušanje potvrdio, protiv tri odgovorne osobe u lokalnoj "Elektrodistribuciji",  zbog sumnje da su prije dvije godine nemarnim obavljanjem službenih dužnosti prouzrokovali smrt radnika tog preduzeća.

Na teret im se stavljaju  teška krivična djela protiv opšte bezbjednosti ljudi i imovine, a u vezi sa krivičnim djelom izazivanje opšte opasnosti,  za koje je propisana kazna zatvora od jedne do osam godina. 

 Optuženi  Z.R. (53), M.M. (59) i M.P. (40) terete se da su kao odgovorne osobe propustili da postupe po propisima i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama pri održavanju elektro-mreže u Brčko distriktu.

Prema riječima Samira Beganovića, sekretara Tužilaštva, ove osobe su optužene zbog toga što, prilikom zastoja u radu stubne trafo-stanice u selu Buzekara, njenim nepropisnim stavljanjem u funkciju nisu preduzeli mjere da bi se otklonila opasnost po život ljudi, čime su prouzrokovali smrt dežurnog elektormontera  D.O.

- Prvooptuženom Z.R. stavlja se na teret da je kao rukovodilac interventne radne ekipe, takozvanim "brikovanjem" nepropisno premostio kvar na trafo- stanici čime je isključio sistem zaštite od udara električnog luka, naveo je Beganović.

Prema njegovim riječima, drugooptuženi M.M. tereti se da, kao tehnički rukovodilac službe održavanja elektro-mreže, nije naredio obustavu rada stanice i nabavku odgovarajućeg sistema zaštite, dok se trećeoptuženi M.P. tereti da je kao referent zaštite na radu propustio da kontroliše mjesto kvara i naredi preduzimanje zaštitnih mjera.

Beganović je dodao da im se na teret stavlja i da su, svaki iz opisa svojih dužnosti, propustili da djeluju kako bi se na trafo-stanici sa neregularnim režimom rada postavila vidna oznaka da je sistem zaštite od udara visokog napona isključen.

- Nalazi provedenih vještačenja pokazuju da je smrt stradalog D.O. nasilna i da je neposredno nastupila kao posljedica udara struje visokog napona. Strujni udar se dogodio kada je oštećeni na trafo-stanici pokušao zamijeniti visokonaponski osigurač, naveo je Beganović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.