CRNA HRONIKA

Detalji brutalnog ubistva u Sarajevu: Bajrica bio žrtva sukoba dvije zaraćene grupe?!

Još nije utvrđen motiv

A. ALJIMI – Am. KOVAČ

7.11.2014

Identitet dvojice uhapšenih i osumnjičenih za brutalno ubistvo u sarajevskom naselju Vratnik jučer je otkriven.

Inspektori Sektora kriminalističke policije i pripadnici Policijske uprave Stari Grad prekjučer su uhapsili Ademira Pezu (26) i Samira Potogiju (27), obojica iz Sarajeva, zbog sumnje da su ubili Vedada Bajricu (37).

Poznati policiji

Istražitelji su priveli i Mirzu Hasanbegovića (19) i Denisa Škamu (27), jer su pružili pomoć osumnjičenima, koji su pobjegli s mjesta zločina. Svi uhapšeni, prema informacijama MUP-a Kantona Sarajevo, odranije su dobro poznati policiji po činjenju različitih krivičnih djela.

Prema zvaničnim policijskim informacijama, Pezo i Potogija prekjučer oko 12.25 sati na raskrsnici ulica Vratnik mejdan - Hendek - Porčina pucali su u Bajricu te su mu nanijeli strahovite povrede od kojih je, uprkos velikim naporima ljekara KCUS-a da mu spase život, umro u 13.45 sati. Kako je ranije saopćeno iz KCUS-a, Bajrica, iza kojeg su ostali supruga i dvoje maloljetne djece, zadobio je ustrelne rane abdomena i lijeve strane grudnog koša, obje natkoljenice te krvne podljeve glave.

Foto: S. Saletović

Privođenje osumnjičenih u tužilaštvo: Istraga još nije otkrila detalje i razloge zločina (Foto: S. Saletović)

U pucnjavi je povrijeđen i Pezo, a ljekarska pomoć ukazana mu je u KCUS-u, gdje je na Klinici za ortopediju i traumatologiju zadržan na liječenju, a saslušali su ga i istražitelji. Prilikom pretrage mjesta zločina policajci su pronašli odbačeni pištolj “bereta”, kalibra 6,35 milimetara, koji je najvjerovatnije, prema dosadašnjim rezultatima istrage, pripadao smrtno stradalom Bajrici.

Policajci su prekjučer pretresli kuću i druge prostorije u ulici Osmana Nakaša koje je koristio osumnjičeni Škamo, a pregledano je i vozilo Chrysler Crossfire, vlasništvo P. E. iz Sarajeva, a kojim je Potogija pobjegao s mjesta zločina. U dvorištu Škamine kuće istražitelji su pronašli pištolj “crvena zastava”, kalibra devet milimetara, s okvirom u kojem je bio jedan metak. Policajci su izuzeli i vozilo, koje će biti vještačeno. Oba pištolja koja su pronađena poslana su vještaku balističaru na analiziranje.

Nermin Sarajlić, vještak medicinske struke, obavio je obdukciju stradalog Bajrice te je kazao da su uzrok smrti teške povrede vitalnih organa koje su nastale djelovanjem vatrenog oružja. Osim saopćenja koje su jučer postavili na svoju internet-stranicu, u MUP-u Kantona Sarajevo jučer nisu željeli govoriti o motivima pucnjave, niti demantirati informacije koje su se pojavile u medijima.

Tako se govori da je ubistvu, navodno, kumovalo Bajricino poznanstvo s dvije sukobljene grupe koje su imale neraščišćene račune u vezi s otvaranjem teretane u jednom poslovnom prostoru na Vratniku. Bajrica je počeo posao u ugostiteljstvu, a na Vratniku je važio za otresitog čovjeka koji nije dao na sebe.

Foto: S. Saletović

Privođenje osumnjičenih u tužilaštvo: Istraga još nije otkrila detalje i razloge zločina (Foto: S. Saletović)

Verbalni sukob

Pezo i Potogija u ovom starogradskom kvartu su poznati kao mladići koji se bave fitnesom i bili su bliski jednoj od dvije suprotstavljene grupe. Uzburkane strasti između dvije grupe navodno su se smirile i nije poznato zašto su osumnjičeni naknadno došli da i dalje raspravljaju o tom problemu s Bajricom. Pezo i Potogija na dan ubistva su se zaustavili u blizini Bajricinog ugostiteljskog objekta i navodno ga pitali gdje su mu prijatelji, vrijeđajući ga, na šta je odgovorio da on nema ništa s njima.

vedad-bajrica1

Bajrica: Otvorio ugostiteljski objekt

Verbalni sukob pretvorio se u tuču, nakon čega je došlo do pucnjave. Policija još istražuje ko je prvi potegnuo pištolj. Osumnjičeni su jučer predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, gdje im je postupajući tužilac odredio 24-satno zadržavanje, a danas će biti odlučeno o mjeri pritvora.     

Bacao bombu

Pezo je poznat goraždanskoj policiji jer je s Adnanom Turčalom i Alenom Kovačevićem zapalio automobil i bacio bombu u naselju Baćci u Goraždu, pred poslovni objekt vlasnika Jasmina Fočića. Nakon ovog incidenta uhapsila ih je goraždanska policija te ih je proslijedila u Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.