CRNA HRONIKA

MUP Kantona Sarajevo mora platiti odštetu od 9.500 KM

Presuda za nesreću koju je izazvao portparol Irfan Nefić

Dž. BULBUL

7.11.2014

Sutkinja Općinskog suda u Visokom Vildana Dervović donijela je presudu kojom se Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obavezuje da motociklisti Amaru Muratoviću iz Breze, koji je krajem avgusta 2010. godine povrijeđen u saobraćajnoj nesreći, isplati ukupno 9.500 KM sa zakonskom zateznom kamatom.

Nesreću je izazvao Irfan Nefić, portparol sarajevske policije, kada je, vozeći službeni Golf i ne poštujući saobraćajne propise, udario motociklistu Muratovića 150 metara prije svoje kuće u Brezi. Nefić je zbog ove nesreće uvjetno osuđen.

muratovic-i-balijagic

Amar Muratović sa svojim advokatom Farukom Balijagićem

- Sud je odbio tužbeni zahtjev da ovu štetu plati Zaštitni fond Federacije BiH, koji je, inače, dužan učestvovati u naknadi štete. Dakle, štetu će platiti MUP KS iz svojih budžetskih sredstava zbog bahatosti svog portparola, koji je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i zbog kojeg je osuđen - rekao je advokat oštećenog Faruk Balijagić.

Advokat je izrazio nezadovoljstvo visinom naknade štete te je najavio žalbu, jer je utvrđeno da je opća životna aktivnost Muratovića umanjena za 30 posto s obzirom na to da se radi o teškoj tjelesnoj povredi.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova KS svjesno se upustilo u ovu avanturu, jer je znalo da je “Lido osiguranje”, koje je bilo dužno platiti štetu, poslovalo negativno i likvidirano je. Likvidacija osiguravajućih društava je specijalan i poseban postupak, koji ne oslobađa odgovornosti Federalni fond osiguranja, a koji vodi Salko Ophođaš, pa smatram da je ovdje ipak u pitanju provođenje interesa Stranke demokratske akcije. No, konačna odluka Kantonalnog suda u Zenici razriješit će ovu stvar - rekao je Balijagić.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.