CRNA HRONIKA

Ljubibratić odrobijao u Srbiji, čeka ga optužnica u BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Ad. A.

7.11.2014

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Vase Ljubibratića (39) zvanog Trebinjac, koji je ranije osuđivan zbog krivičnih djela koja je počinila grupa Darka Eleza. U Sudu BiH se u okviru predmeta “Lutka” sudi pripadnicima Elezove grupe.

Među onima koji su nedostupni bh. pravosuđu su i Elez te Branimir Minić zvani Mali, koji se nalaze u Srbiji na izdržavanju zatvorskih kazni. Ljubibratić je bio u zatvoru te je, nakon što se okončalo izdržavanje kazne, postao dostupan pravosuđu BiH.

Optuženi se tereti da je, kao pripadnik zločinačke organizacije kojom je upravljao Elez, sudjelovao u više krivičnih djela koje je počinila ova organizirana kriminalna grupa.

Ljubibratić se, prema navodima optužnice, tereti za sudjelovanje u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale 6. oktobra 2006. godine u Lukavici, kao i za učestvovanje u oružanoj pljački transporta novca “Privredne banke Sarajevo” 29. juna 2006., kada su ukradena skoro 2,2 miliona eura u sarajevskom naselju Nedžarići. On je  sudjelovao i u pljački “BH Pošte” u Sarajevu tokom 2009. godine, kada je ukradeno skoro 668.000 KM.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.