CRNA HRONIKA

Starica prije smrti pretučena udarcima pesnicom u glavu

Vještaci na suđenju za ubistvo Milice Lalić

Dž. BULBUL

12.11.2014

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je nastavljeno suđenje Senadu Čajiću (45), optuženom da je 10. juna prošle godine ubio Milicu Lalić (77) u njenoj kući u sarajevskoj ulici Asima Ferhatovića na broju 14 u naselju Koševo. Nakon što je pretučena, starica je onesviještena ostavljena u kadi punoj vode.

Ročištu su prisustvovali i inspektori Federalne uprave policije Adis Muhibić, Nijaz Ćutuk i Almir Suljić.

Krv na zidu

Vještak medicinske struke Nermin Sarajlić jučer je iznio svoj nalaz. Nakon ekshumacije i obdukcije umrle Milice Lalić, vještak je pronašao promjene ispod desnog oka, desnog čeonog dijela glave te oštećenja kože kapaka koja su nastala prije smrti. U plućima je utvrđeno krvarenje i prisustvo tečnosti, pa je vještak ostavio mogućnost da se Lalić utopila u vodi.

Vještakinja biološke struke Elmira Karahasanović pojasnila je svoj nalaz kroz prezentaciju na kojoj je bila prikazana slika kuće u kojoj je izvršen kriminalistički pregled. Ona je prisustvovala uviđaju koji je obavljen sa 22. na 23. juli prošle godine.

- Dolaskom na lice mjesta zatekli smo tragove koji su upućivali na to da se tu desilo krivično djelo. Uzeli smo bris sa šteke ulaznih vrata. Pronašli smo prskotine krvi na zidu hodnika te tragove krvi u vidu natopina na itisonu. Također smo pronašli prskotine na zidu i štoku kuhinjskih vrata te na samim vratima. Pronađena je i mrlja na frižideru. Na ručicama ormara, plastificiranoj fotografiji i ženskoj torbi nisu pronađeni tragovi koji su bili okom vidljivi. Također su uzeti brisevi s veš-mašine, njenog prekrivača i podloge te s drvene kutije, pločica, fuga, kutije tečnog sapuna, rokovnika i bijelog stolnjaka - rekla je Karahasanović, koja je utvrdila da je na većini predmeta bilo tragova krvi ubijene.

Vještakinja je, također, kazala da je bio izuzet i sat na kojem je pronađen Čajićev DNA.

Nađene prskotine

Posljednji vještak bio je balističar Bruno Franjić. On je analizirao 14 krvnih prskotina na zidu i vratima u kući ubijene starice koje su, kako je rekao, mogle nastati djelovanjem sile velike brzine.

- Prskotine su mogle nastati od udarca pesnice. Oštećena osoba je morala biti u pokretu od gore prema dolje - rekao je Franjić.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. decembar.

Otisak đona na itisonu

Vještakinja Karahasanović kazala je da je u kući ubijene pronađen i otisak đona broja od 42 do 44 na itisonu koji je, prema njenim riječima, morao doći u kontakt s krvlju.

- Ti tragovi su mogli nastati kapanjem, natapanjem, brisanjem, razmazivanjem đonom. Natopine krvi na itisonu pružaju se čitavom dužinom hodnika prema kupatilu i mogle su nastati vučenjem kroz stan - kazala je ova vještakinja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.