CRNA HRONIKA

Olegu Čavki slao prijeteće poruke putem Facebooka

Počelo suđenje za ometanje rada pravosuđa

A. KAPO

12.11.2014

Čitanjem optužnice u Sudu Bosne i Hercegovine jučer je počelo suđenje Emiru Lepenici (20) iz Sarajeva, koji je optužen da je počinio krivično djelo ometanje rada pravosuđa.

Prema optužnici, Lepenici se na teret stavlja da je 6. januara sa svog Facebook profila poslao prijeteću poruku na profil Olega Čavke, tužioca BiH. U poruci je stajalo: “Ptico korumpirana, nema dana da te ne opsujem. Doći će dan kada ćeš ti sjediti na optuženičkoj klupi.”

Postupajući tužilac Miroslav D. Marković kazao je da će Tužilaštvo dokazati navode iz optužnice izlaganjem materijalnih dokaza, kao i saslušanjem svjedoka Čavke te Zorana Papića, pripadnika Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), koji je, kako saznajemo, vještačio Facebook profile optuženog Lepenice i oštećenog Čavke.

Senad Bilić, advokat Lepenice, kazao je da odbrana ne spori da je njegov klijent poslao poruku neprimjerenog sadržaja.

- Međutim, Lepenica je poruku poslao na profil Facebook, koji je privatan. Naša odbrana će ići u tom pravcu i dokazat ćemo da Lepenica nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret - naglasio je advokat Bilić.

cavka

Čavka: Na udaru Turkovićevih ljudi

Naredno ročište zakazano je za 2. decembar, kada je planirano saslušanje Čavke i Papića.

Inače, Čavka je u trenutku dobivanja prijetećih poruka zajedno s tužiteljicom Dianom Kajmaković vodio postupak protiv zločinačke organizacije Zijada Turkovića.

Odbio sporazum

Tokom davanja generalija Emir Lepenica je kazao da je rođen i da živi u Sarajevu te da je Bošnjak i državljanin BiH. Lepenica je rekao da nema drugo državljanstvo i da ranije nije osuđivan. Također, rekao je da studira na Fakultetu političkih nauka, da nije oženjen i da nema djece te da trenutno nema nikakvu vrstu primanja. Sutkinja Tatjana Kosović upoznala je Lepenicu s njegovim pravima, kao i da ima mogućnost potpisati sporazum o priznanju krivice. Kako nezvanično saznajemo, Tužilaštvo je, nakon što je potvrđena optužnica, nudilo Lepenici sporazum, ali je on to odbio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.