CRNA HRONIKA

Dobojski prevarant ponovo uhapšen: Prevario još tri sugrađanina

"Prodaje" kućanske aparate i "sređuje" naplatu štete od poplava

M. M.

17.11.2014

Policijski službenici Policijske stanice Doboj 1 ponovo su lišili slobode Bojana Šumatića (28) iz ovog grada, zbog sumnje da je počinio tri nova krivična djela prevare.

Za njega, naime, postoji sumnja da je 6. novembra, lažno se predstavljajući kao predstavnik preduzeća sa područja opštine Tešanj, jednom građaninu čija je imovina poplavljena ponudio povoljniju cijenu kućanskih aparata.

Nakon što se oštećeni opredjelio za kupovinu peći na čvrsto gorivo, Šumatić mu je saopštio da treba uplatiti 30 posto od stvarne cijene peći, odnosno 149 KM.

Kada mu je oštećeni dao novac u iznosu od 150, on je navodno otišao u banku da izvrši uplatu, nakon čega oštećeni nije mogao s njim stupiti u kontakt.

Prijavljeni je 12. novembra prevario drugog građanina kome se predstavio kao radnik osiguravajućeg društva i ponudio mu pomoć radi naplate štete za poplavljeno vozilo. Od građanina je tražio 120 KM na ime navodnih administrativnih troškova, nakon čega bi oštećeni tobože mogao naplatiti troškove osiguranja.

Iako mu je dao novac, od Šumatića nije dobio priznanicu niti mu se on kasnije javljao.

Na sličan način je 13. novembra od trećeg sugrađanina uzeo 150 KM na ime navodnog otvaranja žiro-računa na koji bi švedska humanitarna organizacija uplatila novčana sredstva na ime pomoći penzionerima.

Nakon izvršene kriminalističke obrade Šumatić je zajedno sa izvještajem o počinjenom krivičnom djelu jučer predat u nadležnost Okružnom tužilaštvu Doboju.

 

Šest prevara u ranijem periodu

 

Iz dobojske policije saznajemo da su u prethodnom periodu protiv iste osobe dostavljena dva izvještaja zbog sumnje da je u periodu od 14. do 30. oktobra tekuće godine počinio šest krivičnih djela prevare na štetu građana Doboja.

Podsjetimo, za prijavljenog postoji osnov sumnje da je u septembru i oktobru mjesecu prevario tri sugrađanina koje je susretao na ulici ili ispred zgrade gdje stanuju, obećavajući im pomoć u ostvarivanju prava na donaciju za saniranje šteta na poplavljenim objektima.

Od oštećenih je tražio novac u iznosu od 150 ili 250 KM kako bi u njihovo ime otvorio žiro-račun na koji bi navodno bili uplaćeni obećani novčani iznosi.

Nakon što ih je doveo u zabludu da imaju otvoren žiro-račun, od njih tražio još novca (150 ili 250 KM) na ime dodatnih administrativnih troškova koje je navodno potrebno uplatiti kako bi obećana novčana sredstva mogla u kratkom roku biti uplaćena.

Krajem augusta i početkom septembra posudio je određen iznos novca od njemu poznate osobe, od koje je više puta posuđivao i putničko vozilo i vraćao sa praznim rezervoarom, iako je obećao da će izmiriti troškove utrošenog goriva.

Krajem oktobra poznaniku je na ime izmirenja duga dao pet prstenova za koje je tvrdio da su zlatni, ali je oštećeni provjerom utvrdio da se radi o bižuteriji.

Na ovaj način oštećenom je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 600 KM.

Još ranije, protiv ovog Dobojlije je podnesen izvještaj za počinjenu prevaru, zbog sumnje da je 14. oktobra doveo u zabludu jednu sugrađanku od koje je uzeo 60 KM na ime navodnog otvaranja žiro-računa, a potom 40 KM na ime dodatnih troškova, obećavši joj uplatu novčanih sredstava za saniranje poplavljenog objekta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.