CRNA HRONIKA

Brčko: Vladin službenik osumnjičen za primanje mita

Tužilaštvo distrikta zatražilo pritvaranje osumnjičenog

M. M.

17.11.2014

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH predložilo je određivanje  jednomjesečnog pritvora službeniku Vlade distrikta S. A. (42) zbog sumnje da je prije nekoliko dana  primio mito u iznosu od dvije stotine eura, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Službenik Vlade za boračko-invalidsku zaštitu se sumnjiči se da je  zahtijevao  neodređen iznos novca  kako bi  jednu osobu uvrstio na  listu korisnika za dodjelu novčanih sredstava za zbrinjavanje porodica poginulih boraca.

- Prema  rezultatima istrage osumnjičeni je u jednom brčanskom lokalu  po prethodnom dogovoru sa  građaninom R. S., primo dvije novčanice od po stotinu eura,  kako bi njegovu majku uvrstio na listu korisnika navedenih sredstava, pojasnio je sekretar Tužilaštva Samir Beganović, te kazao da je nakon ispitivanja u svojstvu osumnjičenog donesena naredba o njegovom daljem zadržavanju, te nadležnom sudu predložen pritvor.

U  prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo je ocijenilo da  postoji osnovana sumnja da je S.A.  zahtijevao i primio novac da u okviru svog ovlaštenja učini  što  bi morao  učiniti, čime bi  počinio krivično djelo  primanje dara i drugih oblika koristi .

Uz to Tužilaštvo je ocijenilo  da postoji opasnost od ponavljanja krivičnog djela i bojazan da će osumnjičeni vršenjem uticaja na svjedoke ometati dalji tok krivičnog postupka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.