CRNA HRONIKA

Razbojnicima koji su pretukli 61-godišnjaka 51 mjesec zatvora

Okružni sud Banja Luka

M. M.

19.11.2014

Okružni sud u Banjoj  Luci izrekao je jučer presudu kojom je optužene Vladimira (34) i Miloša (22) Arbutinu iz Bosanskog Novog oglasio krivim za pokušaj razbojništva, te im izrekao kazne u trajanju od dvije godine i tri mjeseca, na koliko je osuđen Vladimir, odnosno dvije godine zatvora koliko je dobio Miloš.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Vesna Stanković - Ćosović pročitala je presudu u kojoj se navodi da su Arbutine 10. novembra 2011. godine pretukli i pokušali da opljačkaju njihovog poznanika Mirka Zelića (61) u njegovoj kući u Gornjem Vodičevu kod Bosanskog Novog.

U toj namjeri nisu uspjeli, jer ih je Zelić otjerao sjekirom.

S njima je do Zelićeve kuće došao i G. P. koji je u međuvremenu preminuo, pa je u odnosu na njega postupak obustavljen.

Starcu su pokucali na vrata, tražeći da im otvori, a nakon što je to učinio počeli su ga tući, tražeći novac. Udarili su ga nekoliko puta po glavi i leđima, a jedan od njih ga je ubo vilama u ruku.

Obrazlažući presudu, predsjedavajuća Vijeća je kazala da su Arbutine svjesno krenuli da opljačkaju starca, a u toj namjeri ih je spriječilo samo njegovo opiranje. Kao olakšavajuća okolnost uzeta je činjenica da je djelo ipak ostalo samo na pokušaju.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.