CRNA HRONIKA

Sutkinja upozorila Čamparu da ne dovodi beskorisne svjedoke

Još jedno protraćeno ročište u Sudu Bosne i Hercegovine

A. ALJIMI

20.11.2014

Saslušavanjem devet svjedoka optužbe jučer je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu “Lutka”. Odbrane su iskaze saslušanih svjedoka ocijenile kao potpuno irelevantne, jer tužilac Dubravko Čampara, prema mišljenju advokata, apsolutno ništa nije dokazao njihovim pozivanjem, a čak je od saslušanja dvojice htio i odustati.  

dubravko-campara

Čampara: Ne štedi ni vrijeme ni novac

Irelevantni iskazi

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Biljana Ćuković upozorila je Čamparu da prođe malo kroz predmet i da izdvoji svjedoke koji su relevantni.

- Evo, i sada ste htjeli odustati od dvojice svjedoka. Dajte da ne pozivamo ljude i da ne plaćamo dolaske bez potrebe – upozorila je sutkinja Ćuković Čamparu.

Ćuković je i ranije upozoravala Čamparu da poštuje vrijeme Suda te da ima na umu da je sudnica na raspolaganju do 16 sati.

Svoj iskaz jučer je dala Njegica Balorda, bivša Miss BiH za 2004. godinu. Misica je pozvana da svjedoči o svom poznanstvu s Branimirom Minićem, pripadnikom grupe Darka Eleza, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Srbiji.

- Poznajem Minića od 2002. godine, jer smo prijatelji iz srednje škole. Imali smo zajedničke prijatelje, pili smo kafu i tako. On je studirao u Sarajevu, a dolazio je i u Zvornik, gdje je, također, imao prijatelje – kazala je Balorda.

Čampara je bio ustrajan sa sugestivnim pitanjima Njegici Balordi, koja nisu dozvoljena, pa je zbog toga Vasvija Vidović, braniteljica prvooptuženog Bojana Cvijana, često prigovarala.  

- Jednom sam išla u Kladanj, jer me je Minić pozvao da ga odvezem do Zvornika. Znam da je bilo ljeto i da me je drugarski zamolio da ga odvezem. S rodicom sam otišla u Kladanj, ali se Minić nije pojavio na autobuskoj stanici. Zvala sam ga, ali je bio nedostupan i ja sam se vratila. Nazvao me je poslije dva dana te se izvinio i kazao da mu se ispraznila baterija na mobitelu – pojasnila je Balorda.

njegica-balorda

Balorda: Pozvana dva dana prije svadbe

Vlado Adamović, branilac Nermina Tahirovića, pitao je Njegicu zna li uopće zašto je pozvana da svjedoči. Na postavljeno pitanje branilac Adamović odgovorio je sam, kazavši: “Pozvani ste bezveze.” Na to je Balorda kazala: “Slažem se.”

- Dva dana prije svadbe dobila sam sudski poziv – požalila se bivša misica, na šta je Adamović konstatirao: “Ova svjedokinja je imala i pametnijeg posla.”

Milisav Ćeranić zvani Sićo iz Loznice svjedočio je na okolnosti ilegalnih prelazaka granice preko Drine. Ćeranić je rekao da poznaje optuženog Marka Krajišnika te da je, na njegov zahtjev, dvojicu njemu nepoznatih mladića prevezao čamcem preko rijeke Drine u Srbiju.

untitled-13

Sutkinja Ćuković: Naložila tužiocu da pregleda predmet

Brojni prigovori

Advokatica Vidović naglasila je da je potrebno ispitati zakonitost uzimanja izjave od ovog svjedoka te pribavljanja dokaza. Adamović je pitao svjedoka je li kažnjen, jer je ilegalno prebacio dvojicu preko granice, a Ćeranić je odgovorio da nije.

- Ovo je nezakonit iskaz – poentirao je Adamović.

Svjedok Almin Ljubunčić, čija se kuća nalazi u sarajevskom naselju Nedžarići, dao je iskaz na okolnosti paljenja Volkswagen Bore koja je korištena u likvidaciji Borisa Govedarice 2007. godine ispred Trgovačkog centra “Tom” u Lukavici. Ljubunčić je kazao da je u avliji pio kafu sa majkom i komšinicom kada je začuo eksploziju i vidio gust dim.

Svjedok je, također, naveo da je vidio dvije siluete kako se udaljavaju prema naselju Vojničko Polje. Odbrane su reagirale, ukazujući Sudskom vijeću da se ponovo radi o svjedoku čije je svjedočenje irelevantno.

Čampara je ispitao i Hasana Ramića, brata optuženog Muhameda Ramića, te ga je pitao ko koristi kuću u naselju Dobrinja u kojoj su se okupljali Elezovi ljudi prije odlaska u pljačke i ubistva.

- Tu kuću smo Muhamed i ja naslijedili od naše majke. Ona se nalazi prekoputa naše sadašnje kuće. Koristim je ja, imam kokoši, patke, sijem i tako – rekao je Ramić, dodavši da tu nikada nije vidio nepoznate ljude, izuzev komšija i prijatelja.  

Čampara je pitao svjedoka poznaje li Darka Eleza.

- Poznajem ga od rođenja, to nam je komšija. Znam mu i oca, majka mu je radila u trafici blizu naše kuće - rekao je svjedok.  

Na ovaj iskaz advokat Adamović prokomentirao je da mu je najinteresantniji dio onaj sa patkama.

Tri identične izjave

Džemal Smajlović, Boris Pavlović i Adnan Murtović, koji su tokom 2007. godine bili pripadnici Jedinice za specijalističku podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, također su svjedočili na okolnosti paljenja vozila koje je korišteno u Govedaricinoj likvidaciji. Tatjana Savić, braniteljica optuženog Davora Eleza, konstatirala je da su iskazi ove trojice svjedoka “u slovo” isti, što ukazuje na nezakonitost istrage.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.