CRNA HRONIKA

Optužnica protiv načelnika općine Kiseljak i još četiri osobe!

Tužilaštvo Kantona Sarajevo

A. DUČIĆ

21.11.2014

Odjel privrednog kriminaliteta Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo je nakon provedene istrage prikupio dovoljan broj dokaza te podigao optužnicu protiv Vice Milanovića – direktora “Promet-Mid” d.o.o Kiseljak zbog počinjenja krivičnog djela   zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. KZ FBIH i krivično djelo porezne utaje iz čl. 273. st. 1. KZ FBIH u vezi sa čl. 54. i čl. 32. istog Zakona.

Optužnica je podignuta i protiv Mirsada Tabaka – uposlenika “Agram” d.o.o. Ljubuški zbog počinjenja  krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. KZ F BiH i krivičnog djela krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 2. KZ F BiH, te Mladena Mišurić-Ramljaka – načelnika Općine Kiseljak zbog počinjenja krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. i krivičng djela krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 2. KZ F BiH.

Optuženi su i Ekrem Suljević – zaposlenik FUP-a i Načelnika Odjeljenja za operativno dežurstvo – Sektora uniformisane policije, zbog počinjenja  krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. st. 3.  KZ F BiH i  krivičng djela krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 2. KZ F BiH, Marijo Rajić - uposlenika u “Promet-Mid” d.o.o. Kiseljak zbog počinjenja krivičnog djela krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 2. KZ F BiH, a sve u vezi sa čl. 31. KZ FBIH.

- Osumnjičeni se terete da su u periodu  od mjeseca novembra 2006. godine do 05.05. 2011. godine,  znali da postupaju protivno Pravilniku o stručnom osposobljavanju vozača motornih vozila kojima se prevoze opasne materije i drugih lica, koja učestvuju u prevozu tih materija, odnosno da se komisija čiji su članovi bili nije sastojala od predsjednika i dva člana, te da zapisnik potpisuju predsjednik i svi članovi ispitne komisije. Članovi komisije su za svoj rad dobijali naknadu u gotovini koji prihod nigdje nisu evidentirali. Na osnovu nezakonitih postupaka u provođenju ispita, te krivotvorenja potpisa članova komisije, koji nisu bili prisutni ispitima, izdavane su potvrde, te ADR certifikati od stane FUP-a. Pravno lice preduzeća „Promet mid“ d.o.o. Kiseljak je obavljalo poslove stručnog ospobljavanja i ispite za ADR certifikat, a da isti prihode od kandidata nisu polagali u blagajnu, niti su te prihode evidentirali u poslovnim evidencijama radi izvršenja poreskih obveza - kazao je portparol Tužilaštva KS Alem Hamzić

Dodao je da su u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi sebi ili drugome, prekoračili granice svoje ovlasti ili ne obavivši svoje dužnosti, sebi pribavili korist koja prelazi iznos od preko 50.000,00 KM, u namjeri izbjegavanja plaćanja propisanih davanja poreznim zakonodavstvom u FBIH, davao lažne podatke o svom stečenom oporezivom prihodu i drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje takvih obaveza, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 10.000,00 KM, te izradili lažnu javnu ispravu sa ciljem da se takva isprava upotrijebi kao prava;

Kantonalni sud potvrdio je predmetnu optužnicu, te se uskoro očekuje izjašnjenje o krivnji optuženih.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.