CRNA HRONIKA

Banjalučanin zatečen u krađi uperio pištolj prema policajcu

Saopćenje za javnost MUP-a Banja Luka

(Dž. Č.)

28.11.2014

Policijski službenici Policijske stanice Gradiška, jučer su oko 08,55 sati u mjestu Vrbaška kod kuće privatnog vlasništva, na licu mjesta izvršenja krivičnog djela Teška krađa, zatekli S.Z.(1958) iz Banja Luke, koji je prilikom lišenja slobode fizički napao, udarivši zatvorenom pesnicom u predjelu grudi, policijskog službenika i uperio pištolj prema njemu u namjeri da puca, nakon čega je savladan i lišen slobode. Policijskom službeniku ukazana je ljekarska pomoć u Domu zdravlja Gradiška gdje su mu konstatovane lake tjelesne povrede.

Naime, policijski službenici su, na osnovu prikupljenih informacija da se priprema izvršenje krivičnog djela, organizovali i sproveli operativno -taktičku mjeru i radnju - zasjedu kojom prilikom su pored S.Z. (1958) lišili slobode i R.J.(1967) iz Banja Luke.

Kako se navodi u saopćenju za javnost MUP-a Banja Luke, izvršenim uviđajem utvrđeno je da su S.Z. i R.J. upotrebom podesnog predmeta djelovali na prozor kuće, ušli u unutrašnjost objekta, odakle su otuđili pištolj marke "Češka zbrojevka-Praha", sa okvirom i pripadajućim mecima, zlatni nakit, ručni sat i pištolj marke "Bereta". Neposredno prije lišenja slobode u blizini mjesta izvršenja krivičnog djela, pronađeno je vozilo marke "Mercedes" sa kojim su osumnjičeni došli do mjesta izvršenja krivičnog djela i sa kojim su planirali da ga napuste, a u kojem su pronađeni otuđeni predmeti.

Istog dana, na osnovu naredbe Osnovnog suda Gradiška, izvršen je pretres kuće i drugih prostorija u ulicama Hiljadu trista Kaplara i Branka Radičevića, Grad Banja Luka, koje koristi S.Z. kojom prilikom su pronađeni i oduzeti francuz ključ, elzet brava sa ključem, namjenski alat za provaljivanje brave-lomač, odvijači i mobilni telefoni. Također, izvršen je pretres kuće i pomoćnih objekata u ulici Krajiških brigada koje koristi R.J., te je ovom prilikom oduzeta digitalna kamera, digitalni foto aparati, digitalna vaga, četrnaest ručnih muških i ženskih satova te plinski pištolj marke "Kolt".

Prevara i krivotvorenje dokumenata u Banja Luci

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije-CJB Banja Luka, jučer su podnijeli izvještaj Okružnom tužilaštvu Banja Luka, protiv lica N.M.(1959) iz Banja Luke za krivična djela Pronevjera i Falsifikovanje isprave izvršenog u vremenskom periodu od 1.11.2011. godine do 26.3.2014. godine.

Naime, N.M.(1959) iz Banja Luke se sumnjiči da je pomenuta krivična djela izvršio kao direktor preduzeća iz Laktaša, na način da je podizao sredstva sa žiro računa navedenog preduzeća ne pravdajući njihovu namjenu, čime je oštetio preduzeće za oko 49,340, 00 KM. Osumnjičeni je takođe, sačinio ugovor o pozajmici i kao direktor preduzeća iz Laktaša, pozajmio novac u iznosu 195.000, 00 KM ne obezbjedivši pozajmnicu nikavim sredstvima obezbjeđenje , za koliko je stekao protivpravnu imovinsku korist.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.