CRNA HRONIKA

Direktor Doma zdravlja naplaćivao nepostojeća dežurstva i ultrazvučne preglede

Podignuta optužnica protiv Momira Šaule

M. M.

2.12.2014

Okružno tužilaštvo Banja Luka  podiglo je optužnicu protiv Momira Šaule (1953) iz Srbca, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, kao i falsifikovanja ili uništavanja službene isprave, te protiv Slobodanke Vujić (1955) i Stevke Švraka (1955) iz Srbca, zbog krivičnog djela protivzakonita naplata i isplata.

- Prvooptuženi je u vremenskom periodu od početka 2009. do 19. 03. 2013. godine iskoristio svoj položaj i ovlaštenje direktora Javne zdravstene ustanove Dom zdravlja Srbac, te je nalagao računovodstvu  da mu se pored osnovne plate vrši isplata svakog mjeseca dodatka na platu, po osnovu navodnog dežurstva i pripavnosti, iako isti nije vršio navedena dežurstva i ista nisu predviđena Zakonom o radu RS, te pribavio za sebe protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 27.528,97 konvertibilnih maraka a za pomenuti iznos oštetio je JZU Dom zdravlja Srbac, rečeno je u Tužilaštvu.

Također, optuženi je, zajedno sa Vujićevom i Švrakom, organizovao i sproveo protivzakonitu naplatu usluga ultrazvuka kao i ampuliranih lijekova u JZU Dom zdravlja Srbac od građana, iako su građani bili oslobođeni od plaćanja ovih usluga, jer je iste troškove pokrivao Fond zdravstvenog osiguranja RS, u ukupnom iznosu od 21.511.konvertibilnih maraka.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudiji za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Gradišci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.