CRNA HRONIKA

Kolika kazna čeka oca koji je usmrtio bebu?

Slučaj ubistva četveromjesečnog djeteta u Sarajevu

Am. K./A. Alj.

3.12.2014

Eldar Leđen (21) koji je u ponedjeljak uhapšen zbog ubistva svog četveromjesečnog sina, a koji je umro u subotu zbog teških povreda glave, predat je jučer u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Mjere pritvora

- Tužilac je uhapšenom, koji se sumnjiči za krivično djelo ubistva, odredio zadržavanje od 24 sata, a po isteku kojeg će uputit prijedlog za određivanje mjere pritvora. Kada je u pitanju zaprijećena kazna zatvora za ovo krivično djelo, ne možemo se izjasniti jer još nije poznato za koji stav iz člana 166. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine će se teretiti osumnjičeni - kazao nam je Alem Hamzić, portparol Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Član 166. Krivičnog zakona FBiH u stavu 1. navodi se da je zaprijećena kazna za ubistvo najmanje pet godina zatvora ili strožija, dok u stavu 2. stoji da počinilac koji usmrti osobu na okrutan ili podmukao način, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, ili iz bezobzirne osvete ili iz drugih niskih pobuda može biti kažnjen zatovorom u trajanju od najmanje 10 godina ili dugotrajnim zatvorom.

Sumnjive okolnosti

Kako je "Avaz" već pisao otac bebe je u subotu pozvao Hitnu pomoć i kazao da se beba, dok ju je hranio, zagrcnula i prestala disati. Ekipa Hitne pomoći uputila se ka kući u ulici Avde Hodžića u naselju Švrakino Selo, gdje Leđen sa suprugom Indirom P. i djetetom stanovao kao podstanar. Iako su pokušali reanimaciju, bebi nije bilo pomoći.

Ljekarima je bila sumnjiva smrt bebe, te su o svemu obavijestili policiju i Tužilaštvo KS. Obdukcijom je utvrđeno da je dijete ubijeno i da je preminulo usljed teških povreda glave, nakon čega su roditelji privedeni.

Leđen je u policiji kazao da je u subotu čuvao sina, a supruga je bila na poslu. Htio je nahraniti dijete, a dijete nije htjelo jesti i plakalo je. To ga je iznerviralo pa je bebu bacio na fotelju koja ima drvene drške i dijete je udarilo glavom i ostalo bez svijesti. Prema njegovoj izjavi, pokušao je djetetu dati vještačko disanje i umivao ga je, ali dijete nije reagiralo.

Majka djeteta je nakon davanja izjave u policiji puštena na slobodu.  

Slučajevi nasilja nad djecom

Na području Kantona Sarajevo, prema podacima sarajevskog  Kantonalnog centra za socijalni rad, u 2013. godini izrečena su 24 upozorenja roditeljima, osam rješenja o nadzoru nad ostvarivanjem roditeljskog staranja, dvije odluke o oduzimanju prava roditelju da živi sa djecom, tri odluke o oduzimanju roditeljskog stranja, i 17 - ero djece je izuzeto iz porodice zbog nasilja.
Najčešći oblici nasilja su fizičko i emocionalno nasilje.
Za 2014. godinu podaci nisu obrađeni na nivou centra i istim će se raspolagati početkom naredne godine.

Autori: Am. Kovač/A.Aljimi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.