CRNA HRONIKA

Počinje žalbeni postupak protiv mostarskih ginekologa

Sjednica raspravnog vijeća Kantonalnog suda

M.H.

5.12.2014

Nakon što je sredinom februara Općinski sud u Mostaru proglasio krivim mostarske ginekologe Darka Kneževića, Ivana Bušića i Anu Bošković za nesavjesno liječenje te ih nepravosnažno osudio na uslovne kazne zatvora, advokati ginekologa kao i Tužilaštvo HNK su Kantonalnom sudu u Mostaru uložili žalbe na ovu presudu.

Kako su nam potvrdili advokati odbrane u ponedjeljak je u ovom sudu zakazana sjednica raspravnog vijeća po žalbama u ovom predmetu.

U periodu od 12. do. 13. februara 2011. godine sva tri ginekologa su, navodi se u presudi Općinskog suda, postupili suprotno zdravstvenim propisima te su neprikladnim načinom liječenja i ponašanja iz nehata ugrozili život trudnice Ane Šego iz Međugorja i njene nerođene bebe, što je u konačnici rezultiralo bebinom smrću.

Kneževića je Općinski sud u Mostaru tada nepravosnažno osudio na uslovnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci, Bušića na uslovnu kaznu od šest a Bošković od četiri mjeseca. Svo troje su uposlenici Kliničke bolnice (KB) u Mostaru.

Tužilaštvo HNK uložilo je žalbe zbog preblagih kazni izrečenih ginekolozima, dok se odbrana žalila zbog povrede kaznenog postupka te pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.