CRNA HRONIKA

Spriječen šverc falsifikovanih dijelova za mobilne uređaje Samsung

UIO: Oduzeta roba na više lokacija u BiH

Redakcija

5.12.2014

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH privremeno su oduzeli na više lokacija u BiH raznu robu - pojaseve i torbe, rezani duhan i falsifikovane dijelove za mobilne uređaje marke Samsung, saopćeno je iz UIO.

Na aerodromu Sarajevo privremeno su oduzeti razni falsifikovani dijelovi za mobilne uređaje marke Samsung u vrijednosti od 30.000 KM.  Roba je bila porijekom iz Kine i sa aerodroma Sarajevo trebala je stići u Carinsku ispostavu u Tuzli.

Radi se o 1.038 dijelova koji predstavljaju falsifikate za mobilni ređaj marke Samsung.

Ovlašteni službenici Uprave su, također, oduzeli na tržnici Arizona raznu robu koja je na nezakonit način uvezena u BiH u vrijednosti od 100.000 KM.

Tom prilikom je u prodajnom prostoru obveznika pronađena veća količina roba stranog porijekla (pojasevi - 2.000 komada, torbe -  2.500 komada), za koju nije postojala dokumentacija o nabavci, odnosno dokazi da je nad istom proveden carinski postupak, te da su u skladu sa zakonom naplaćene uvozne dažbine.

Ovlašteni službenici UIO u saradnji sa službenicima Granične policije BiH privremeno su odzeli i 143 kilograma rezanog duhana za motanje i pušenje, koji se nezakonito prodavao na Velikoj tržnici u Orašju.

duvan1-2

Oduzet rezani duhan

Na području Kvantaške pijace "Agrotržni centar“ u Bijeljini izvršeno privremeno oduzimanje 67 kilograma duhana za pušenje i 150 kutija cigareta.

Protiv lica koja su na nezakonit način stavila u promet predmetne duhanske proizvode, shodno Zakonu o akcizama u BiH, nadležnom Sudu su podnijeti zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.