CRNA HRONIKA

Spriječen šverc duhana, pronađeno oružje i municija

Granična policija BiH

(M. M. )

8.12.2014

Službenici Granične policije BiH tokom vikenda su otkrili dvije osobe u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice,dok je za osam stranih državljana odbijen ulazak u BiH.

Jedna osoba uhapšena je po potrazi zbog počinjenih krivičnih djela, jedna zbog nelegalnog posjedovanja oružja i municije, a i spriječen je šverc veće količine duhana.

U okviru operativne akcije „Pješak 3“ pripadnici Jedinice granične policije Trebinje jučer su u graničnom pojasu na području Bileće otkrili dvije osobe sa područja Kosova u ilegalnom prelasku državne granice.

Oni su pred Osnovnim sudom Trebinje procesuirani zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu. Uz prijedlog za protjerivanje sa teritorije Bosne i Hercegovine predati su Službi za poslove sa strancima na daljnje postupanje.

Pripadnici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo su prekjučer na letu iz Istanbula odbili ulaz za osam državljana Republike Turske zbog davanja lažnih podataka na pravo o ulasku u Bosnu i Hercegovinu. Stranim državljanima su zbog neispunjavanja uslova za ulazak u našu zemlju uručena rješenja o razlogu odbijanja ulaska u BiH, te su narednim letom vraćena na polaznu destinaciju.

Dan ranije, u Bosanskoj Gradišci su graničari spriječili šverc oko 21 kilograma duhana bez potrebne dokumentacije. Duhan je otkriven prilikom granične kontrole putničkog motornog vozila Ford, bh. registarskih oznaka, u graničnom pojasu na području opštine Srbac. U vozilu je prevožena tzv. brza pošta, a među pošiljkama je bila i vreća duhana adresirana na primaoca u Novom Gradu. Vozilom je upravljao P. B. (1986.), državljanin Bosne i Hercegovine. Otkriveni duhan je privremeno oduzet.  

Isti dan policijski službenici Jedinice granične policije Velika Kladuša u 14, 30 sati su lišili slobode državljanina BiH, S. D. (1986.), nakon što je graničnim provjerama utvrđeno da je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a raspisao potrage zbog krivičnih djela teška tjelesna povreda i zelenaštvo. Lice je kontrolirano na graničnom prelazu u Velikoj Kladuši i predato službenicima Sudske policije Banja Luka.

Također u petak, pripadnici Jedinice granične policije za podršku i kontrolu Bijeljina su u 15, 20 sati  na magistralnom putu Bijeljina – Brčko, prilikom kontrole putničkog motornog vozila njemačkih registarskih oznaka pronašli oružje i municiju. Pregledom BMW-a kojim je upravljao bh. državljanin Dž. K. (1990.) otkriven je pištolj kalibra 6, 35 mm sa municijom, kao i gasni pištolj kalibra 9 mm.

otkriveno-oruzje-i-municija-u-bmw-u

Protiv Dž. K. će zbog posjedovanja pištolja bez odobrenja za nošenje i držanje vatrenog oružja Okružnom tužilaštvu Bijeljina biti predat zvještaj o počinjenom krivičnom djelu nedozvoljen promet oružja i eksplozivnih materija. Državljanin BiH će također zbog posjedovanja gasnog pištolja biti prekršajno sankcionisan po Zakonu o oružju i municiji RS-a.   

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.