CRNA HRONIKA

Dragiša Rajak: Planinčić je izgledao izgubljeno i rekao mi je da je vidio mrtve ljude

Nastavljeno preslušavanje iskaza svjedoka u predmetu Turković

Autor:Am. K.

8.12.2014

Reproduciranjem iskaza Dragiše Rajaka koji je dao tokom provstepenog postupka danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje zločinačkoj organizaciji sa Zijadom Turkovićem na čelu, koja se tereti za više monstruoznih likvidacija, međunarodnu trgovinu drogom, pljačku 2,5 miliona maraka iz sarajevskog aerodroma, otimanje dionica Fabrike čarapa "Ključ" i pranje novca.

Mokra odjeća

Rajak je, također, bio optužen u ovom predmetu, ali je sporazumno priznao krivicu i osuđen je na dvije godine zatvora. On je svjedočio o dešavanjima kada je ova zločinačka organizacija likvidirala Marija Tolića i Vernera Ajdarija.

Optuženog Milenka Lakića, kako je kazao, poznaje od rođenja i bili su u dobrim odnosima.

Upitan poznaje li i Danijela Planinčića, Rajak je potvrdno odgovorio, kazavši da ga je upoznao u teretani u Bijeljini. Potvrdio je i da je poznavao Rajka Milovanovića, koji je također kasnije ubijen, a sa kojim ga je upoznao Lakić.

Svjedok je ispričao da je 27. marta 2010. godine došao u Sarajevo.

- Po mene su došli kući Lakić i Danijel Planinčić i kazali da imaju nekih obaveza u Sarajevu kod svog prijatelja Zijada i da idem sa njima da im pravim društvo. Zijada sam upoznao nekad ranije u Bijeljini. Krenuli smo u Sarajevo crnim džipom marke Mercedes koji je pripadao Turkoviću, a koji je Lakić često koristio i vozao po Bijeljini. Kada smo stigli u Sarajevo otišli smo u stan na Ciglanama - ispričao je Rajak.

On je kazao da je u stan, nedugo poslije njih, došao Rajko Milovanović a odjeća mu je bila prljava i mokra.

- Lakić ga je pitao jel' sve gotovo. Rajko mu je rekao da je iskopao neke rupe. Nisam imao pojma o čemu se radi. Poslije je došao Sead Dumanjić. Tu večer je dolazio i Zijad Turković. Tu su se nešto dogovarali. Spominjali su neku kuću i neke ljude. Oni su otišli. Ja sam ostao u stanu. Tada nisam imao pojma o čemu se radi, tek kasnije sam skontao - pojasnio je Rajak.

Mrtvi ljudi

Dodao je da je po povratku u stan Danijel Planinčić izgledao sav izgubljen te da mu je rekao da je vidio mrtve ljude.

- Tada mi je Planinčić kazao: "Blago tebi pa ti nisi išao" - ispričao je svjedok.

Rajak se zajedno sa Milovanovićem, Planinčićem i Lakićem odvezao na lokalitet Ivan sedla, gdje su kasnije optuženi zakopali tijela ubijenih Marija Tolića i Vernera Ajdarija.

- Lakić je Rajku Milovanoviću rekao da uzme neki lanac (lančić op.a.). Ali je Milovanović to odbio rekavši da je Dok (op.a. Zijad Turković) rekao da se ništa ne smije dirati - prisjetio se svjedok tada.

Istražiteljima je svjedok pokazao i mjesto odnosno Rimski most na Ilidži gdje je Milovanović nakon što su pokopali tijela Tolića i Ajdarija bacio lopatu i čizme u rijeku Bosnu.

Rajak je tokom svog boravka na Ciglanama vidio torbu sa oružjem i ruksak za koji mu je Lakić rekao da je u njemu eksplozivna naprava.

Iz stana na Ciglanama prešli su u stan u naselju Grbavica (stan Zijadove supruge Šejle Jugović- Turković op.a.)

- Milenko mi je poluozbiljno kazao da će postaviti bombu u jedan kafić. Ja sam se prepao i rekao mu da se ne pravi lud. Tad sam se upitao otkud ja u ovoj priči. Uzeo sam taksi, otišao u Lukavicu i onda autobusom u Bijeljinu. Kasnije me Lakić zezao da sam se prepao i pobjegao - kazao je Rajak.

Suđenje nakon reproduciranja svjedočenja Dragiše Rajaka prekinuto jer se Lakić žalio da se loše osjeća zbog zdravstvenih problema.

Tolić i Ajdari ubijeni su u martu 2010. godine u kući u sarajevskom naselju Bistrik u kući Edina Džihanića. Njihova tijela su pronađena u šumi na Ivan-Sedlu u decembru 2010. godine, a za njihova ubistva su optuženi Zijad Turković i njegovi suradnici.

Podjećamo, Turković i Lakić su prvostepenom presudom osuđeni na po 40 godina zatvora. Saša Stjepanović je osuđen na 12 godina, Muamer Zahitović na tri, a Fadil Aljović na pet godina zatvora.

Naredno ročište zakazano je za četvrtak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.