CRNA HRONIKA

Udario djevojku, oteo pištolje i pucao na policiju

SARAJEVO Počelo suđenje Damiru Deliću

Autor:Dž. BULBUL

9.12.2014

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je počelo suđenje Damiru Deliću (34) iz Sarajeva, koji je 2. avgusta ove godine oko 16.50 sati u blizini sarajevske Općine Stari Grad pucao na policiju te je i sam bio ranjen u razmjeni vatre.

Tužiteljica Amina Ruždić na samom početku pročitala je optužnicu.

Odložili oružje

- Delić je tog dana u 16.35 sati, nakon kraće prepirke, udario Naidu Gadžo u Grbavičkoj ulici bb u Novom Sarajevu. Ona je pozvala policiju. Policajci su ga zaustavili i pokušali legitimirati, međutim, on je izvadio pištolj i obratio im se riječima: "Lezi dole, baci pištolj, pobit ću vas!" Nakon toga policajci su odložili oružje koje im je ukrao, a zatim i službeno vozilo Golf (E51-A-693). Jedan od policajaca pokušao je ući u vozilo i uzeti ključ, no Delić mu je rekao: "Bježi, pucat ću", te je pobjegao u pravcu općine Centar - rekla je tužiteljica Ruždić.

damir-delic-rociste

Foto: Avaz (Optuženi Delić s advokatom Mehmedbašićem)

Dalje je kazala kako je Delić dolaskom u ulicu Kotromanića bb, općina Centar, ukradenim službenim vozilom prepriječio put F. N., koji je upravljao Mercedesom A (A52-T-377).

- Vozaču Mercedesa je prišao s pištoljem u ruci i rekao: "Brzo, brzo, izlazi!" Ukrao mu je vozilo. Uputio se k Obali Kulina bana, a ubrzo ispalio jedan hitac uzrak - kazala je Ruždić.

Nakon toga Delić se ukradenim Mercedesom uputio u pravcu Šenoine ulice, gdje je ispalio jedan metak u pravcu policajca.

- S obzirom na to da se oglušio na naredbu da baci pištolje, pripadnici Policijske stanice Stari Grad D. A. i T. M., u cilju samoodbrane, ispalili su tri metka u pravcu Delića te ga ranili u desnu potkoljenicu - navodi se u optužnici.

Krivična djela

Delić se tereti za nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja ili municije bez odobrenja, napad na policajca, pokušaj ubistva, oduzimanje tuđe imovine te izazivanje opće opasnosti.

- Saslušanjem vještaka te provođenjem materijalnih dokaza dokazat ćemo da je optuženi počinio krivična djela za koja se tereti - rekla je Ruždić.

Delićev advokat Omar Mehmedbašić kazao je da njegov branjenik nije ranije osuđivan.

- On je to učinio bez ikakvog motiva i razloga. Vještak je rekao da je u jednom momentu bio smanjeno uračunljiv, a u jednom bitno smanjeno uračunljiv. Ne osporavam da je počinio nasilničko ponašanje i izazivanje opće opasnosti - rekao je Mehmedbašić.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. januar, kada će svjedočiti A. Šalaka i Naida Gadžo.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.