CRNA HRONIKA

Devetogodišnja štićenica doma za nezbrinutu djecu seksualno zlostavljana, vaspitačice znale i prešutjele?!

Potvrđena optužnica zbog nesavjesnog rada u službi

M. M.

9.12.2014

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv četiri odgovorne osobe iz Javne ustanove „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ Tuzla zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Optužene su vaspitačice u Domu Begzada Selimović (38) iz Banovića i Muamera Mumić (39) iz Tuzle, te socijalni radnik Enisa Lišić (55) i pedagog-psiholog Amra Fajić (33) iz Tuzle.

Optuženim se na teret stavlja da su u periodu od decembra 2010. do maja 2011. godine svjesno propustile nadzor  i postupile suprotno obavezama da evidentiraju manifestacije u ponašanju štićenika, probleme u ponašanju i odstupanje od normalnog.

Nesavjesnim radom u službi su, i pored saznanja da je u navedenom periodu devetogodišnja djevojčica seksualno zlostavljana od dva starija štićenika-maloljetnika, propustile da postupaju po važnim propisima i vrše nadzor nad štićenicima i da djetetu pruže adekvatnu pomoć i zaštitu.

- Optužnica je podignuta prije deset dana, a danas smo dobili pismeni otpravak od Suda da je i potvrđena, kazao je za "Avaz" Admir Arnautović, portparol tuzlanskog Tužilaštva.

Podsjetimo, slučaj koji je potresao BiH otkriven je prije dvije godine kada su u javnost procurili šokantni detalji zlostavljanja tada devetogodišnje djevojčice, štićenice ove ustanove.

Maloljetnici presuđeni ranije

Ovaj zastrašujući slučaj prije više od dvije godine je imao sudski epilog kada su u pitanju dvojica maloljetnika koja su iskorištavala djevojčicu. Tada su nakon istrage Tužilaštva TK-a i sudskog spora donesene presude protiv maloljetnih delinkvenata.

Presudom je utvrđeno da je devetogodišnja djevojčica zlostavljana pet ili šest mjeseci, tačnije od decembra 2010. do maja 2011. godine.

Stariji maloljetnik za monstruozne radnje dobio je mjeru maloljetničkog zatvora, dok je mlađem određen pojačan nadzor u ustanovi gdje je smješten. Prvostepena presuda donesena je u martu, a potvrđena je sredinom 2012. godine.

Zlostavljana pola godine

Izvor blizak istrazi prije dvije godine je za "Avaz" ispričao kako je djevojčica seksualno zlostavljana u sobama Doma za djecu, gdje su i boravili.

- Tjerali su je na oralni seks te sve ostale seksualne radnje. Kako je istraga pokazala, sve je trajalo oko pola godine, kazao je tada naš izvor.

Slučaj je, podsjetimo, otkriven kada se nesretna devetogodišnjakinja zbog strahota i muka kroz koje prolazi povjerila školskoj drugarici. Ova je sve ispričala učiteljici škole koju pohađa zlostavljana djevojčica, da bi nakon toga sve bilo prijavljeno policiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.